Opnieuw een cultuurprijswinnaar uit Zuidoost-Drenthe
Schaatsschilderijen - Cor Mollema

Bezoek eens een piepklein museum

Ik sprak voor Dagblad van het Noorden met fotograaf Maartje ter Horst. Dit naar aanleiding van haar bij Lecturis verschenen boek Ode aan de kleinste musea van Nederland (en de mensen die ze mogelijk maken). Dat het boek van Ter Horst nu verschijnt is niet helemaal toeval: het is deze week Nationale Museumweek.

Henny Huisman Museum - Hoogeveen - (c) Maartje ter Horst
Hier in Noord-Nederland is dat blijkbaar niet genoeg, want in deze contreien is tot en met eind april sprake van de Noordelijke Museumweken waarbij middels een krant – ook van de NDC Mediagroep – aandacht wordt gevraagd voor een groot aantal musea in het Noorden van Nederland.  

De belangstelling van Ter Horst ging niet alleen uit naar collecties, nog belangrijker zijn voor haar de mensen achter het museum. "Soms zit er een legertje vrijwilligers omheen, maar vaak zijn het echtparen of eenlingen. Als je ziet wat voor tijd en energie in hun verzameling stoppen, vaak is het een vrucht van een heel leven, daar heb ik veel bewondering voor. Wat mij verraste was hun openheid en gastvrijheid. Aan iedereen die het wil horen, vertellen ze hun verhaal."

In de krant van woensdag, vandaag, drie foto's van Ter Horst, gemaakt in Drenthe en Groningen. In het boek aandacht voor 22 piepkleine musea, waaronder het Henny Huisman Museum in Hoogeveen.