Wat er Gronings kan zijn aan een best boek
Wildlands (voorlopig) gered, bibliotheek in zwaar weer

Weerzien met Marloes de Vries

VolwassenwordenisoptioneelIk bereid mij voor op een interview met illustrator Marloes de Vries. Ik weet van haar bestaan sinds een groepstentoonstelling in het CBK Emmen, acht jaar geleden. Daarna werd ze in 2014 uitgeroepen tot cultuurtalent van de gemeente Emmen. Weer een jaar later werd ze ook uitgeroepen tot cultuurtalent van Drenthe.

Daarop verhuisde De Vries naar Rotterdam.

Het is de tragiek van Drenthe in notendop: wie jong is en wat kan, trekt weg. Dat geldt zeker mensen in de creatieve sector. Want om aan opdrachten te komen in die sector heb je een groot netwerk nodig en een groot netwerk laat zich makkelijker vinden op een plek waar veel mensen bij elkaar zitten, op een kluitje, of beter: verpakt in beton, zoals in de Randstad.

Deze maand verscheen een boek van De Vries' hand waarin ze vertelt over hoe het haar is vergaan sinds haar verhuizing naar Zuid-Holland, Volwassen worden is optioneel. In het boek staan bijna alle antwoorden op de vragen die ik haar zou willen stellen. Behalve deze, denkend aan de uitreiking van de Drentse Talentprijs Cultuur volgende maand in Dieverbrug: welk advies zou ze nieuwe talenten willen geven?