De groene maffia een stok in het wiel steken
Weerzien met Marloes de Vries

Wat er Gronings kan zijn aan een best boek

Sigmund
Niet eerder liepen de gemoederen voorafgaand aan de uitreiking van de prijzen voor de Beste Groningen Boeken, zondag, zo hoog op.

Het begon met Saskia Goldschmidt die tot haar frustratie niet genomineerd bleek met Schokland. Foutje van uitgeverij Cossee. Waar ze waren vergeten de 'tot dusver beste roman over de aardbevingen in Groningen' in te sturen en ook niet hadden meegekregen dat ze daar een vraag over hadden ontvangen van prijzenorganisator SLAG.

Daarna verscheen er een ingezonden stuk van Louis Stiller in Dagblad van het Noorden over de vraag welke boeken nu wel en welke auteurs niet in aanmerking zouden moeten komen. Stiller staat ook niet op de shortlist, ondanks zijn boek Gasland.

Citaat uit het stuk: 'Hoe kan het bijvoorbeeld dat Jij bent van mij van Peter Middendorp op de shortlist staat? Deze prachtige roman gebruikte de Marianne Vaatstra-affaire om in het hoofd van een dader te kruipen. Schitterend boek, maar geen Groningen.'

Inderdaad schitterend boek. Zelf heb ik er overheen gelezen en kan ik het al zenuwachtig bladerend ook zo een-twee-drie niet terug vinden, maar ik heb Middendorp tot tweemaal toe horen beweren dat zijn roman in Groningen speelt, in een op Groningen geïnspireerd landschap, dat hij al fietsend vanuit de stad had verkend. Eenmaal was tijdens een schitterend interview met schrijver dezes. Andermaal was tijdens een ander interview, zeg maar een boekenpraatje.

Doet het er toe? Peter Middendorp woont in Groningen en schreef een roman die overal kan spelen, ook in Groningen, maar vooral in ons hoofd. Ik las 'm in Drenthe.

Nog een citaat van Stiller: 'Hetzelfde probleem [als de nominatie voor Middendorp] kent Zoeklicht op het gazon van Auke Hulst. Eveneens een prachtige, bijzondere roman, maar wel over een Amerikaanse president, Richard Nixon, wiens levensverhaal – bij mijn weten – geen snirtje met Groningen te maken heeft gehad.'

Kan kloppen. Maar Hulst heeft wel met Groningen te maken. Hij is in de provincie geboren en getogen. En loopt nog er nog heel vaak rond. Wie zijn werk leest, kan er Groninger moddersporen in aantreffen.

Vandaag, woensdag, opnieuw een stuk in Dagblad van het Noorden over deze kwestie. Dit keer van Gerard Stout, schrijver en uitgever te Peize. Ik citeer met instemming het slot van zijn bijdrage, waarin ik tussen de regels door een suggestie lees om het circus 'op te schalen' en de prijzen voor Het Beste Groninger Boek samen te voegen met de DvhN Streektaalprijs en wat er op dit gebied zoal in Friesland wordt uitgereikt:

'Het Beste Groninger of Noordelijke Boek kan afkomstig zijn van welke schrijver uit welk land dan ook, kan zich afspelen op het Hogeland, in Gaasterland, het Bargerveen, Assen of Stad. Het kan Nedersaksische en Friese woorden bevatten, met Hoiting, Beukema en Hettinga in de hoofdrol. Het Beste Noordelijke Boek kan in een Nedersaksische Taal zijn geschreven, of in het Engels. Het Beste Noordelijke Boek is vooral inhoudelijk en stilistisch het Beste Boek.'

Snirtje? Is dat wel Gronings?

Tot slot nog even de genomineerden voor komende zondag:

Genomineerden fictie:

  •     Erik Betten, Quarantaine (Luitingh–Sijthoff)
  •     Auke Hulst, Zoeklicht op het gazon (Ambo|Anthos)
  •     Martine de Jong, De aanloopman (Podium)
  •     Peter Middendorp, Jij bent van mij (Prometheus)
  •     Lammert Voos, Malterfoske (AFdH)

Genomineerden non-fictie:

  •     Henk Blanken, Je gaat er niet dood aan, zoektocht naar de grenzen van mijn aftakeling (Atlas Contact)
  •     Sander de Hosson, Slotcouplet: Ervaringen van een longarts (De Arbeiderspers)
  •     Maaike Meijer, Hemelse mevrouw Frederike, Biografie van F. Harmsen van Beek (1927-2009) (De Bezige Bij)
  •     Ineke Noordhoff, Schaduwkust, vier generaties hertekenen de rand van de Waddenzee (Atlas Contact)
  •     Doeke Sijens, Aangeraakt door een nieuw licht, Alida Pott & De Ploeg (Uitgeverij kleine Uil)

Ik hoop dat iedereen wint.