Plattdüütsch-Drentse Poetry Slam zoekt slammers
Schaatsschilderijen - Klaas Damstra

Internationaal Filmfestival Assen prijst Rifka Lodeizen

Rifka Lodeizen krijgt dit jaar de trofee van het Internationaal Filmfestival Assen. De actrice ontvangt de onderscheiding zondag uit handen van wethouder Karin Dekker van de gemeente Assen vanwege haar 'indrukwekkende carrière als actrice en scenarioschrijver'. De prijsuitreiking is op de slotdag van de 39ste editie van het IFA.

Rifka Lodeizen
Lodeizen (Amsterdam, 1972) speelde in onder meer Kan door huid heen, Overspel, Simon, Publieke werken, Tonio, Verdwijnen en La Holandesa. Momenteel speelt ze in de serie Judas de rol van Astrid Holleeder. De IFA Trofee wordt sinds 1986 jaarlijks uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar Sandra den Hamer van EYE Filmmuseum in Amsterdam.

Het Internationaal Filmfestival Assen is het langst bestaande filmfestival van Noord-Nederland en opent vandaag, vrijdag, met de vertoning van Lazzaro Felice. Op het programma in de bioscoop van cultuurcentum DNK in Assen staan vervolgens veertien voorpremières, waaronder Gloria Bell met Julianne Moore, Destroyer met Nicole Kidman, God Only Knows met Monic Hendrickx.

Andere films op het programma zijn onder meer Capharnaüm, The Favourite, Roma en Half the picture, een documentaire over succesvolle vrouwelijke Hollywoodregisseurs en hun ervaringen in een door mannen gedomineerde industrie. 

Het IFA werkt dit jaar samen met vier filmfestivals die ieder een gastprogramma vertonen: het Arab Film Festival Rotterdam (Sofia, Les filles du soleil), het Noordelijk Film Festival (And breathe normally), de Terschellinger Filmdagen (verrassingsfilm op locatie) en Movies that Matter (Rafiki, Dirty God).

Eerder deze week werd bekend dat Wieke Paulusma is benoemd tot voorzitter van het bestuur van IFA. Ze volgt Yvonne Turenhout op die vijf jaar bestuursvoorzitter is geweest. Paulusma werkt in de zorg, is raadslid voor D66 in Groningen, zit in het bestuur van het Els Borst Netwerk, de VNG en Stichting Lutje Geluk.