Dat fotograferen wat er niet meer is
Wat er Gronings kan zijn aan een best boek

De groene maffia een stok in het wiel steken

Commentaar PaasvuurEen reactie van een lezer. Altijd weer spannend. Ook omdat ik nog ben opgeleid met het idee dat achter iedere reactie duizend lezers schuil gaan, waarvan er dan één de moeite neemt zijn of haar reactie op schrift te stellen en vervolgens op te sturen.

Deze reactie kwam op een commentaar over de traditie van de paasvuren. Geschreven naar aanleiding van een gemeenteraadsvergadering in Coevorden. Waar de wethouder de 'bedreigde traditie' van de paasvuren wist te combineren het woord 'Randstad-elite'.

Ik citeer het schrijven van de lezer in zijn geheel, uitgezonderd zijn of haar naam. Dit ook omdat zijn of haar brief van de opinieredacteur van Dagblad van het Noorden (nog) geen plek op pagina met meningen heeft gekregen. De krant is niet van elastiek:

"In uw commentaar van 21 maart heeft u kritiek op de heer Jeroen Huizing uit Coevorden vanwege zijn uitspraken over de 'Randstad elite'.

Maar hij heeft gewoon gelijk! Ik ben een geboren en getogen Drent, net als mijn voorouders.

Het type met de sticker 'hier kuj Drents praoten' bij de voordeur. Zo iemand ja.

Ik heb mijn geliefde platteland door invloed van (Rand) stedelijk import voor een fors deel vernaggeld zien worden.

Die import heeft niks met het dorp waar ze zijn neergestreken.

Maar wel arrogant de boel naar hun hand proberen te zetten.

"Boerderijen stinken". "Paasvuur stinkt". "Niet milieuvriendelijk". etc., etc.

En geholpen door die Randstedelijke elite partijen zoals GroenLinks, D66 krijgen ze een verbod voor van alles en nog wat nog voor elkaar ook.

Zonder het zeker te weten schat ik zo in dat die partijen uit Amsterdam komen...

En vanuit hun ivoren torentjes wel even zullen uitmaken hoe wij hier op het platteland dienen te leven. Graag zonder paasvuren, ook graag zonder TT circuit. Weg met die boeren.

En daarom, vooral daarom heb ik FvD gestemd. Om de groene maffia een stok in het wiel te steken met hun klimaathysterie."

Tot zover.

Zelf was ik vooral tevreden met de zin 'dat de terugkeer van Het Licht ook met het verbranden van een kleine hoop hout kan worden gevierd'. Jammer dat daar geen reactie op komt. Het debat is ook niet meer wat het geweest is. Misschien dat het commentaar in de krant van vandaag, dinsdag, verandering brengt. Want iedere dag is een nieuwe dag.