Muziekkoepelspecial in tijdschrift Bond Heemschut
Bij Erwin Olaf in het Gemeentemuseum Den Haag

Alleen politici hebben nog vertrouwen in Wildlands

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat de gemeente Emmen een groter financieel belang neemt in attractiepark Wildlands Adventure Zoo Emmen dan het al had. RTV Drenthe meldde het eerst, Dagblad van het Noorden en de Emmer Courant volgden daarna.

Wildlands overgenomen
Vandaag trekt de krant door met verschillende stukken in verschillende genres: een analyse, reacties van politieke partijen, commentaar van een hoogleraar en een fors bericht waarin de directie van Wildlands vertelt welke verbeteringen het gaat doorvoeren.

We volgen het geld. Volgens RTV Drenthe wordt de gemeente Emmen de enige financier van het noodlijdende park en heeft het straks voor 80 miljoen euro aan belangen in Wildlands. Volgens Dagblad van het Noorden kost het totale pakket aan maatregelen de gemeente jaarlijks 1,7 miljoen euro.

Na de schrik vanwege het eerste bedrag – 80 miljoen euro, daar kun je 2000 jaar lang ouderencentrum De Cocon voor open houden – keek ik verbaasd naar de tweede som geld: 1,7 miljoen. Als ik de krant goed lees bestaat dat bedrag voor een miljoen euro uit geld dat normaliter jaarlijks door Wildlands in de programmering van het Atlas Theater zou worden gestopt.

De materie is weer eens ingewikkeld en dus allesbehalve transparant. Hoe verhoudt zich dat om te beginnen tot dit bericht? Los daarvan, het lijkt erop dat de gemeente niet alleen Wildlands maar ook het theater te hulp schiet. Kost wat, maar dan heb je misschien iets. Dan te bedenken dat die twee met veel overheidsgeld gefinancieerde gebouwen elkaar moest versterken. Ook die win-win-opzet lijkt definitief mislukt.

Wat flinke zorgen baart is het nieuws dat tijdens het informatiebombardement ondergesneeuwd dreigt te raken: geldschieter Rabobank, bouwer VolkerWessels en grondeigenaar WMD trekken hun handen van Wildlands af. Deze drie partijen hadden bij de opening drie jaar geleden nog geloof in een gezonde toekomst van het park. Blijkbaar zijn ze het al calculerend verloren.

Hoe kan dat, terwijl het gemeentebestuur het geloof en vertrouwen nog wel heeft? Weet een meer dan drie? Omgekeerd geformuleerd: wat weet de markt dat de overheid niet weet of niet wil weten? Op die vraag zou ik graag een antwoord willen zien.

Over twee weken wordt het reddingsvoorstel in de gemeenteraad besproken. Vandaag, vrijdag, neemt een aantal woordvoerders van politieke partijen in de krant alvast een voorschot. Een meerderheid van de partijen lijkt achter het collegevoorstel te staan. 'Voorzichtig positief', heet het.

Ook dat is geen verrassing. De gemeenteraad besloot jaren geleden al dat het – toen nog – Dierenpark Emmen niet mocht verdwijnen. Sterker, dat het ondanks de verliezen en tanende belangstelling van het publiek op een andere plek in Emmen groter opgezet moest worden. Maar dan met minder dieren. Waardoor er nu nog steeds niet meer publiek naar Emmen komt – dit terzijde.

De bouw van Wildlands was en is een vlucht voorwaarts. De bank en de bouwers hebben hun geld binnen. Het landschap, de Es, is vernield. De verliezen zijn voor de gemeenschap. Wordt vervolgd.