Schaatsschilderijen – Gosse Koopmans
Een prima middag tijdens Gluren bij de buren

Wij zijn (bijna) klaar voor Gluren bij de buren

Gluren bij de Buren Emmen
De raamposter hangt. Het persbericht is verstuurd. De programmakrantjes zijn huis-aan-huis in de buurt verspreid, ook in brievenbussen met Nee/Nee-stickers. Nu nog even de sociale media bewerken. En dan zijn onze voorbereidingen wel zo’n beetje klaar. Dan is het afwachten wat en wie er bij ons komende zondag over de vloer komt. Als er al iemand over de vloer komt.

We hebben onze huiskamer beschikbaar gesteld voor een festival dat voor het eerst in Emmen wordt gehouden. Het heet Gluren bij de buren en speelt zich af op 25 adressen. Bij 'ons' aan de Meerstraat 33 wordt zondag om 13.30 uur, 15.00 uur en 16.30 uur opgetreden door Aly Katerbarg Truin en de Gemeentedichters van Emmen. Toegang gratis, vrije gift na afloop.

Omdat 'wij' ons als huiseigenaar volgens festivalorganisatie Kultlab uit Amersfoort een dag theaterdirecteur mogen wanen, schreef ik ter promotie een verhaal voor de cultuurbijlage van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant. Met daarin herinneringen aan eerdere huiskamerevenementen en een schets van een verschijnsel dat flink om zich heen grijpt.

Afgaand op De Krant Van Toen, orakel voor alles wat is geweest, is de huiskamer vanoudsher een veelgebruikt cultuurpodium. Denk aan het woord rederijkerskamer. Aan de genres kamermuziek en kameropera. Nog altijd treden wekelijks tussen bank en eettafel artiesten op; niet alleen musici, maar ook dansers, acteurs en schrijvers. In toenemende mate doen ze dat in festivalverband.

Stukafest, met optredens in studentenkamers, bestaat sinds 2001. Muziek bij de buren is sinds 2013 goed voor vijftien plaatsen, waaronder Drachten en Sneek. De huisconcerten in Roden en Peize worden dit jaar voor de negende keer gehouden. In het Drentse Zuidwolde werd in november voor het eerst een huiskamerfestival gehouden. In Hoogeveen was er afgelopen weekend een met optredens op zestien locaties. Later deze maand volgt een festival in Meppel met vijftien huiskamers.

Maar nu is het de beurt aan Emmen, en nog 22 andere plaatsen in Nederland. Voor het programma zie hier.