Via kunsthandel Simonis & Buunk werd ik geattendeerd op drie Drentse 'werkjes' die vanaf donderdag te koop worden aangeboden tijdens een 'herfsttiendaagse'. Het bleek om een Roelofs, een Von Dülmen Krumpelmanns en een Wiegers te gaan.
De Wiegers – Zeilboten op het Paterswoldsemeer uit 1931 - viel mij het eerst op. Vermoedelijk omdat er niet heel veel schilderijen van zeilboten in Drenthe bestaan. Drenthe is meer een provincie voor de trekvaart, zullen we maar zeggen. Een plek waar boten en schepen op de eerste plaats nuttig dienen te zijn, pas heel veel later komt het plezier.
De Von Dülmen Krumpelmann, een ongedateerd schilderij met de titel Boerderijen in Drents Landschap, viel in de smaak omdat volgend jaar in Museum Thijnhof in Coevorden een tentoonstelling wordt ingericht met werk van Von Dülmen Krumpelmann (1897 – 1987).
Dat is bijzonder omdat Thijnhof niet eerder een retrospectief heeft gewijd aan een oude Drentse kunstschilder. De expositie gaat halverwege januari open en omvat werk uit het Drents Museum en uit particuliere collecties. Het streven is gericht op een boek en een 'zo compleet mogelijk overzicht'. Dat laatste lijkt mij in het geval van deze schilder nogal een opgave voor een klein museum.
De Roelofs, Het hunebed te Tynaarlo, Drenthe, kwam mij bekend voor. Eerst dacht ik dat het om een schilderij uit de Drentse Meestercollectie ging, de verzameling waarvan ze aan de Brink in Assen zeggen dat ze tot de topwerken behoren met Drenthe als onderwerp. Navorsingen op het internet wezen echter niet in die richting.
Wel kwam ik in de online-collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam een tekening getiteld Hunebed te Tinaarlo uit 1870 tegen, afkomstig uit het Album van den Nederlandschen Spectator No 3. En in het boek De schilders van Drenthe zag ik een afbeelding van het door Willem Roelofs geschilderde Het hunebed van Tynaarlo uit 1861.
Helemaal goed beoordelen kan ik het niet, plaatjes op internet en in boeken zijn anders dan het echte werk. Maar zo op het oog is het schilderij dat nu in Ede te koop wordt aangeboden en ergens gemaakt zou zijn tussen 1863 en 1870, beter dan dat uit 1861. Waarbij nog komt dat het schilderij uit '61 afkomstig is uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag en in langdurig bruikleen is gegeven aan Assen. Voor 11.000 euro kan Het hunebed te Tynaarlo, Drenthe alsnog aan de Drentse Meestercollectie worden toegevoegd.