Ingezonden medeling: literaire middag in Assen
Een muziekkoepel in het Wilhelminapark te Meppel?

Grote Namen Uit De Kunstwereld Van Emmen*

Erik Hoezen De Rooie Jager
Het is weer begonnen: het zoeken naar een winnaar van de Cultuurprijs Emmen. Ging de onderscheiding begin dit jaar naar een talent, de net met haar gitaar naar Australië vertrokken Isa Zwart, op 4 januari wordt de prijs in theater Atlas deo volente uitgereikt aan een kunstenaar uit Emmen met een oeuvre.

Wat is dat, een oeuvre? Volgens de Van Dale gaat het om een gezamenlijk werk, wat neerkomt op alles wat hij of zij tot dusver heeft gemaakt. Waarmee niets wordt gezegd over soort en omvang, en ook niet over de leeftijd van de maker. Zodat de facto iedere kunstenaar uit Emmen in aanmerking komt voor 'een kunstwerk en een geldbedrag van 1.000 euro'.

Om de jury – schrijver en beeldend kunstenaar Peter Veen, Bibian Welbergen van De Kunstbeweging, kunstenaar Karin Siebring en voorzitter Hans ten Cate – te verlossen van de vrees dat zij iemand van imporantie over het hoofd zien, volgt hieronder een korte groslijst met Grote Namen Uit De Kunstwereld Van Emmen:

Jannes Wolters, Bouke Scholten, Henk Wijngaard, Ralph Douglas, Aafke Hof, Alied Nyp-Holman, Jan van der Voo, Homme Veenema, Theo Berends, Heike Suhre, Gezienus Omvlee, Bertus Beltman, Berendy Gähler, Eddie Zinnemers, Pieter Koolwijk, Bert Kamping, Carina Vinke, Frans Többen, Bernard Gepken, Jeff Zwart, Elias de Vries, Cody Hidding.

En ook: Erik Hoezen, alias deejay De Rooie Jager voorheen De Rooie Neger uit Klazienaveen. Bekend van alle grote festivals in Nederland, waaronder All in the game op sportpark De Meerdijk en het event waarop hij begin oktober samen met zijn Belgische collega dj-duo Goe Vur In Den Otto nog stond te shinen in het uitverkochte Antwerpse Sportpaleis. Voor de wijze waarop hij oud en nieuw, hoog en laag, hard en zacht, vreselijk en schitterend, plat en diep, hip en oubollig, lollig en diepzinnig, kortom, het leven in alle facetten voor een breed publiek tot een geheel weet te maken.  

Hoe dan ook, als het maar niet Daniël Lohues wordt, die heeft genoeg aan zijn hoofd.

Kandidaten aanmelden kan tot 25 oktober via het aanmeldingsformulier op www.bibliotheekemmen.nl/cultuurprijs of een gemotiveerde voordracht, met vermelding van naam en adres naar [email protected]l of een gemotiveerde voordracht, met vermelding van uw naam en adres naar Bibliotheek Emmen, Noorderplein 101, 7811 MG Emmen.

De jury maakt een selectie uit de aanmeldingen waarop vervolgens vanaf 23 november gestemd kan worden via de website van de Bibliotheek Emmen. Publieks- en jurystemmen bepalen uiteindelijk wie de Oeuvre Cultuurprijs Emmen 2018 wint.

* = doorhalen wie niet in aanmerking wil/kan/moet komen.