Grote Namen Uit De Kunstwereld Van Emmen*
'Poema visual' van Joan Brossa

Een muziekkoepel in het Wilhelminapark te Meppel?

Wandelend door Meppel trof ik in het Wilhelminapark tegenover de afgerasterde dierenweide, daar waar de herten en geiten gezamenlijk maar toch apart, want soort zoekt soort, een goed onderhouden bouwsel aan. Als liefhebber deed het mij aan een muziekkoepel denken, ook omdat zoals altijd onder de overkapping geen muziek werd gemaakt.

Muziekkoepel Meppel Wilhelminapark
Maar is het een muziekkoepel? Er is geen sprake van een verhoging, ook wel podium genoemd, en ook ontbreekt een omheining die moet voorkomen dat muzikanten al spelend van het podium afdonderen. Maar strikt genomen is dat voor een muziekkoepel niet noodzakelijk. Tijdens mijn omzwervingen door het land trof ik meermaals bouwsels aan die als muziekkoepel, - tent of –kiosk zijn bedoeld en eveneens opstapjes en hekjes ontberen.

Van de naspeuringen op internet werd ik weinig wijzer. Geen van de door mij geraadpleegde zoekmachines toonden afbeeldingen van het nutteloze Meppeler ding dat het midden hield tussen een prieel en een folly. Wel trof ik verschillende verwijzingen aan naar een uit 1954 stammen theekoepel in het park. Waar overigens thee werd geschonken noch gedronken. Antwoorden via het bekende adres.