Vierkant voor werk valt in Emmen vooralsnog tegen
4-9-18
Ik las zaterdag in Dagblad van het Noorden een stuk van onze economieredactie – een verhaal wil ik het niet noemen, eerder een verontrustende opsomming – over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in Noord-Nederland. Het begon aldus:
"Het herstel van de crisis heeft zich in het Noorden pas vorig jaar ingezet. In 2017 was er voor het eerst weer groei van werkgelegenheid. Daarmee loopt het Noorden achter op de rest van het land, dat het aantal banen al in 2015 weer zag toenemen. Terwijl Nederland in 2017 al ruim 150.000 arbeidsplaatsen meer telde dan in 2012, had het Noorden dat verlies nog niet goed gemaakt. Er waren nog ruim 15.000 banen minder dan in 2012."
Het gaat dus goed, maar niet overal. Ik las verder: "Beduidend minder goed gaat het met Emmen. Dat zag in vijf jaar de werkgelegenheid slinken met ruim 11,1 procent, ofwel bijna 5700 banen, tot een totaal van ruim 45.000. Ook vorig jaar ging er nog 1,9 procent van de werkgelegenheid verloren. Bijna 2 procent verlies in een periode van hoogconjunctuur is een ernstige ontwikkeling. Ze hebben het lek daar nog niet boven."
Al lezend gingen de gedachten terug naar de nieuwjaarstoespraak van Cees Bijl in 2015, toen nog burgemeester van Emmen. Bijl kondigde een actieplan aan om de werkgelegenheid te verbeteren, Vierkant voor werk heette het. Als er 75 miljoen geïnvesteerd werd in Zuid-Drenthe en Noord-Overijssel, zou volgens plannenmakers de werkloosheid in de gemeenten Emmen, Coevorden, Hoogeveen en Hardenberg binnen drie jaar met een derde kunnen dalen.
Of die 75 miljoen er ooit zijn gekomen, heb ik (nog) niet kunnen achterhalen. Wel vond trof ik via De krant van toen een stuk over Vierkant voor werk in De krant van Coevorden, gedateerd op 19 juli 2016. Daarin de volgende zinnen:
"Het ministerie van EZ, de provincie Drenthe en de Vierkant voor Werk regio stellen ieder vier miljoen euro beschikbaar om te starten met een stimuleringsbudget voor bedrijfsontwikkeling. Dit is een instrument om vooral werkgelegenheid en innovatie te stimuleren en nieuwe bedrijven en aan te trekken. Bij een positieve evaluatie, spannen de partijen zich in om in 2018 nog eens drie miljoen euro beschikbaar te stellen."
In afwachting van die positieve evaluatie - uitkomst: de innovatie is gelukt, het realiseren van banen niet - word ik nieuwsgierig naar het lek in Emmen en omstreken. Hoe kan het dat de werkgelegenheid zich hier zoveel minder ontwikkeld dan elders, ondanks alle plannen en bijbehorende goede bedoelingen. Zit het in het water, of in de mensen? Wat is dat lek eigenlijk? En is het wel te dichten?
2018 heeft nog vier maanden te gaan.