Volgende week is het Nationale Museumweek. Daarop vooruitlopend interviewde ik Kees van der Meiden, directeur van Noorderlicht. Niet als directeur van Noorderlicht, maar als schrijver van het boek De maatschappelijke onderneming. Het museum van de toekomst.
Van der Meiden was eerder directeur van het Natuurmuseum in Groningen en directeur van museum TwentseWelle in Enschede. In de cultuurbijlage van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant wordt hij vandaag opgevoerd als museumwatcher, zeggende onder meer dit:
"Er is een beeld ontstaan dat het museum een instelling is waar je een kaartje voor koopt en waar je vervolgens naar binnengaat. En hoe meer kaartjes er worden verkocht, hoe beter het is. Als er meer kaartjes worden verkocht, roept zelfs de museumvereniging: 'Het gaat hartstikke goed met de musea'. En dat is gewoon niet waar. Het gaat heel goed met instellingen die hun zaakjes mooi hebben georganiseerd. Die dat ook mooi kunnen, die daar de centen voor hebben. Maar het gemiddelde museum, het middelgrote en kleinere museum heeft het nakijken."
Daarna volgt een pleidooi voor musea die zich minder laten leiden door cijfers en meer door wat zij voor de maatschappij kunnen betekenen, op het gebied van zorg, educatie en sociale cohesie. En krijgt de krant een veeg uit de pan, omdat de aandacht in de media op successen gericht zou zijn: "Ik begrijp dat wel. Je hebt er als krant meer aan om aandacht te besteden aan een prachtige Ilja Repin-tentoonstelling, dan aan een wijkproject, aan de Museum Plus-bus of educatieprojecten. Volgens mij zou het beter zijn als kranten meer onbekende zaken uit de samenleving peuteren, als ze vertellen wat we nog niet weten."
Ook in de krant van vandaag, op de cultuurpagina, een stukje over de 100.000ste bezoeker voor de tentoonstelling The American Dream in het Drents Museum. Nog niet in de krant, maar wel al ergens op onze website een stukje over de wens van de PvdA in Stadskanaal om daar een dependance van het Groninger Museum te openen.