Als dank voor het toegestuurde boek
Aan tafel met Peter Middendorp (2)

De toekomst van het Drents

Flip de KamIn de krant van vandaag, donderdag, veel aandacht voor de Drentse taal. Collega Leonie Sinnema, die onlangs een cursus Drents heeft gevolgd, wat voor haar pleit, sprak met Jan Germs van het Huus van de Taol over een enquête onder 1172 leden van het zogeheten Drents Panel.

Uit dit onderzoek blijkt, zo meldt de krant, dat het aantal Drents sprekenden niet afneemt en dat Drenten over het algemeen een stuk positiever over hun taal is dan tien jaar geleden. Vorige week stuurde Germs al een persbericht de wereld in met de belangrijkste bevindingen:

  • 94% van de inwoners van Drenthe verstaat het Drents gemakkelijk tot vrij aardig. Een enkeling kan het niet verstaan;
  • 59% spreekt het Drents goed tot vrij aardig;
  • Jongeren praten minder vaak Drents, maar 53% spreekt het wel;
  • 77% zou het jammer vinden als het Drents verdwijnt en vindt het een belangrijk onderdeel van onze cultuur;
  • 59% is trots op het Drents;
  • 42% vindt dat basisschoolkinderen Drentse les moeten krijgen;
  • 88% van de Drenten kent het Huus van de Taol.

In het verlengde van dit goede nieuws las ik de nieuwe uitgave van Zinnig, het door het Huus uitgegeven Drents tiedschrift. Ik las vooral het interview van DvhN-streektaalprijswinnaar Leny Hamminga met Flip de Kam. Deze gepensioneerde hoogleraar Economie van de publieke sector bestiert in Taarlo een restaurant, Van Tarel heet de uitspanning.

De Kam, die volgens Wikipedia in Sassenheim is geboren, vertelt met aanstekelijk plezier over zijn bezigheden en plannen. In het Drents, twee pagina's achtereen:

'Karel en ik wille graog lezingen organiseren. Interessante mèensken naor Taorl haolen. Nout Wellink bijveurbeeld en Edith Schipper. Zij hef een biezundere klus klaord deur de grui van de zörgoetgaoven te beteugeln. Ook wil wij een podium geven an goeie muzikanten. Hier achter het restaurant is een prachtige grote rietgedekte kapshuur. Meugelijk gao wij daor een biologische markt holden.'

Prachtig toch die toekomst. Dan te bedenken dat De Kam thuis, bij zijn vader en moeder in Coevorden, nooit geleerd heeft om Drents te spreken. Dat hij volgens zeer betrouwbare bron helemaal geen Drents spreken kan. Gelukkig kunnen ze het bij het Huus  als geen ander.