Gezocht: scholen waar ze het Wilhelmus willen zingen
Wat is er mis met het Oude Dierenpark in Emmen?

Vanwege Drenthe en het Huus van de Taol

Een paar weken geleden schreef ik iets over 'vanwege Drenthe', een verschijnsel dat er op neerkomt dat in Drenthe de dingen anders lopen dan elders. Anders dan je mag verwachten. Ik schreef toen ook over de vermoedelijk oorzaak: 'men' maakt zich in Drenthe niet zo druk om dingen waar 'men' zich elders wel druk om maakt, terwijl dat soms toch geen kwaad zou kunnen.

Laatst ontving ik een persbericht van het Huus van de Taol over de presentatie van de nieuwe B'art, het dikste en duurste tijdschrift dat in de provincie wordt gemaakt. Het persbericht was vanwege Drenthe verstuurd op een laat moment waardoor ik er voor de papieren krant niets meer mee kon. Nu is Dagblad van het Noorden er ook digitaal, 24/7, vooral voor belangrijke gevallen, in die categorie viel dit echter niet.

Bart
Het bericht, zie hierboven de complete versie, was verstuurd onder de kop 'Nobelprijswinnaar Ben Feringa krijgt eerste exemplaar B’ART 2018'. Na een herhaling in de eerste zin, werd in de tweede zin van het bericht het 'nieuws' vanwege Drenthe meteen ontkracht:

'Ben Feringa heeft vanochtend het eerste exemplaar van de nieuwe B’ART gekregen. Helaas was hij zelf verhinderd. Daarom nam zijn vrouw Betty de eerste B’ART 2018 in ontvangst.'

(Strikt genomen is het natuurlijk mogelijk dat Betty later op de dag het eerste exemplaar heeft overhandigd aan Ben. 'Hier Ben, de allereerste. Met de groeten van Anne Doornbos.' Maar als we het strikt nemen, hoe kan het dan dat Dagblad van het Noorden al eerder aandacht aan de nieuwe B'art had besteed, middels een voorpublicatie over de bijzondere familie van Nobelprijswinnaar Feringa.) 

Gisteren kreeg ik mail van Het Drentse Boek, onderdeel van het Huus van de Taol. Dit keer geen persbericht, maar een uitnodiging voor de presentatie van de nieuwe dichtbundel van Jannie Boerema op 8 november. Voor mij een beetje kort dag, ik heb reeds andere plannen, al kunnen die natuurlijk altijd op het laatste moment vanwege Drenthe veranderen.

Uitnodiging Boekpresentatie
Mij afmelden is blijkens de op 6 november verstuurde oetneudiging gelukkig niet meer nodig.