Na afloop van 'Jacques J. de Musical'
Wie verdient de Culturele Prijs van Drenthe

Wildlands en Atlas: de herfst kan schitterend zijn

Dodo Replica Diernepark EmmenNadat afgelopen zaterdag voormalig Dierenpark Emmen-directeur Henk Hiddingh zijn zorgen uitte over de toekomst van Wildlands Adventure Zoo Emmen trekt Dagblad van het Noorden vandaag nog even door op de kwestie. Dat gebeurt met twee stukken.

Het eerste is gebaseerd op een poll met de vraag 'Wat vind jij van Wildlands?'. Een meerderheid van de deelnemers laat daarbij weten dat 'de dierentuin te veel een attractiepark wordt'. In het tweede bericht komen vrijetijdsexperts aan het woord. Zij laten weten dat Wildlands 'de koers niet moet omgooien'.

Zo'n poll is leuk bedacht en helemaal van deze tijd, maar welke waarde aan de uitkomst moet worden gehecht, ik weet het niet. Het is de stemming van het gemene volk en op basis van het aantal reageerders zou je zeggen dat het onderwerp 'leeft'. Aan de andere kant: wat zijn dat voor mensen? Het dierenpark bestaat al anderhalf jaar niet meer. Het is net zoiets als zeggen dat president Obama geen rommeltje moet maken van de Verenigde Staten.

Iets vergelijkbaars dacht ik na lezing van het interview met Henk Hiddingh. Diens betrokkenheid en bezorgdheid zullen best oprecht zijn, op mij komt het over als verkeerd getimed, want veel te laat. Op het moment dat de gemeenteraad akkoord ging met de zogenaamde verhuizing van Dierenpark Emmen ging de raad akkoord met de opening van een totaal ander type park.

Lees dit stuk er nog maar eens op na. De zorgen van Hiddingh zijn weinig anders dan een echo van wat Jaap en Aleid Rensen eind 2015 al in Dagblad van het Noorden lieten optekenen.

Het probleem waar Wildlands mee kampt, is dat het vlees noch vis is. Bezoekers die voor de dieren komen, zien te weinig dieren. Voor bezoekers die op attracties hopen, zijn er te weinig attracties. De attracties die er zijn, mogen dan voor een park met dieren bijzonder zijn, ze zijn hooguit spannend voor Jan, Jans en de kleinkinderen.

Wellicht dat de geplande achtbaan iets kan veranderen. Misschien dat door Wildlands-directeur Frankwin van Beers geplaatste informatiebordjes iets helpen. Ik vrees het ergste. Wat natuurlijk ook een kwestie van karakter kan zijn.

Waar ik nogal van op keek, was de uitspraak van Van Beers dat er voor exposities en culturele voorstellingen 'voorlopig geen plannen zijn'. Vooral die voorstellingen waren een cruciaal onderdeel van de deal met de gemeente Emmen. Dieren, attracties plus cultuur zouden voor een unieke meerwaarde zorgen. Voor die Wereld van Ontmoeting is na een verhitte discussie bijna 250 miljoen euro uitgetrokken.

We zijn nu anderhalf jaar na de opening van attractiepark Wildlands, en een jaar na de opening van het Atlas Theater. Bij de een valt het bezoek tegen, al zijn de cijfers nog niet bekendgemaakt. Bij de ander is het aantal voorstellingen teruggeschroefd, al kunnen er altijd voorstellingen worden bijgeboekt. Nog even geduld a.u.b. Om Jan Siebelink te parafraseren: de herfst kan schitterend zijn.