Begin deze week congresseerde de Nederlandse schouwburgwereld in Haarlem. Voorafgaand werden theaterdirecteuren opgeroepen binnen hun programmering meer ruimte te maken voor toneelvoorstellingen. Deze kunstdiscipline zou volgens acteur en regisseur Hans Croiset in de verdrukking zitten.
Theater Atlas in Emmen heeft voor komend seizoen twaalf toneelvoorstellingen geboekt op een totaal van 125 voorstellingen. In Geert Teis in Stadskanaal staan er negen op een totaal van 128. Schouwburg Ogterop in Meppel heeft er daarentegen 26 geboekt, waarvan een aantal op meerdere dagen te zien. In Meppel zijn komend seizoen 143 voorstellingen
Deze week kreeg ik het programma van De Nieuwe Kolk in Assen in handen. Ik kom tot achttien toneelvoorstellingen op een totaalaanbod van 179 voorstellingen – waarbij het begrip voorstelling Assen overigens steeds ruimer lijkt te worden opgevat.
Het meest moeilijk heeft toneel het in De Tamboer in Hoogeveen, dat geen seizoensprogramma meer presenteert, maar met kwartaalaankondigingen gaat werken. Harald Buit heeft vandaag in Dagblad van het Noorden een interessant stuk over de worstelingen van het theater in Hoogeveen.
Het stuk van Buit is onder meer gebaseerd op onderstaande passage uit het vorige maand gepresenteerde bedrijfsplan Naar een toekomstbestendig Stadstheater De Tamboer. Daarin staat onder het kopje 'Professionele voorstellingen' het volgende:
"We richten ons primair alleen nog op (de vraag in) de gemeente Hoogeveen. We verminderen het aantal voorstellingen (die we voor meer flexibiliteit steeds vaker pas tijdens het seizoen boeken en actueel aanbieden), focussen alleen nog op de populaire genres, en bieden voortaan geen artistiek complexe voorstellingen meer aan. We willen meer nieuwe (populair getinte) formats gaan uitdenken en uitproberen, al dan niet in festivalachtige vorm, en gaan weer randprogrammering aanbieden. Een ‘avondje uit’ met optimale horeca en service."