Een kaart vol erfgoed en inspiratie, uit Vlaanderen
Over 'The experiment' van Dtox

Vijf tips voor de Week van de Poëzie

Kopland
Voor wie denkt dat hij of zij niets met poëzie heeft, is het doel van de Week van de Poëzie simpel: luister eens naar een dichter, zie hoe zij of hij voordraagt. Dat kan volop, zeker in Groningen, poëziehoofdstad van Noord-Nederland. Daarna mag een dichtbundel worden gekocht. Of een boek óver poëzie, ook goed. Hieronder vijf tips:

1. Olijven moet je leren lezen – Ellen Deckwitz. Een cursus genieten van poëzie. In drieëntwintig opbeurende stukken helpt dame Ellen Deckwitz haar lezers op weg bij het begrijpen en waarderen van poëzie. Begrijpen? Vaak is dat helemaal niet nodig. Alles begint met onbekommerd lezen. Vergeet bij aanschaf niet een gratis exemplaar van Jules Deelders Rotterdamse kost mee te pikken.

2. Voor de liefste onbekende – Ingmar Heytze. Heytze is als de buurjongen een paar huizen verderop die 's nachts met zijn fiets door de straat rijdt, die voorbij komt net op het moment dat jij dacht in te slapen, die je dwingt te luisteren naar het gerammel van zijn spatbord en het knarsen van zijn roestige ketting. Waar leeft zo'n jongen eigenlijk voor? Waar liggen we straks wakker van?

3. Tjielp tjielp – Jan Hanlo. Werk van de ideale dichter, gekozen door Guus Middag. Instapmodel voor alle leeftijden, beginners en gevorderden. Lees om te beginnen de tweede strofe van Hond met bijnaam Knak: 'Hij was een hond/ Zijn naam was Knak/ Maar in zijn hondenlichaam stak/ Een beste ziel/ Een verre tak/ Een oud verbond/ God, zegen Knak.' Lees daarna alles. En huil af en toe een beetje.

4. De 100 beste gedichten voor de VSB Poëzieprijs 2017. Gekozen door architect Francine Houben, al is dat minder belangrijk dan dat dit overzicht kan dienen als aflaat. In één klap ben je helemaal bij. Alle genomineerden voor de VSB Poëzieprijs zijn vertegenwoordigd: Rodaan Al Galidi, Hannah van Binsbergen, Ruth Lasters, Delphine Lecompte en Nachoem M.Wijnberg. Plus Frank Keizer er anderen.

5. Wat helpt is een wonder – Anne Vegter. De erfenis van de vertrekkend Dichter des Vaderlands omvat 43 gedichten over alles wat de afgelopen jaren belangrijk was: MH17, het koningschap, de aardbevingen, de vluchtelingencrisis, Sinterklaas, terrorisme, de dood van Cruijff etc. Kortom, poëzie over ons gezamenlijk leven. Geschreven tegen de versimpeling, als omarming van het vreemde.