Naar Den Haag voor Auguste Rodin
11-11-16
Ter voorbereiding op de tentoonstelling Rodin – Genius at work in het Groninger Museum bezocht ik de tentoonstelling Van Rodin tot Bourgeois in Gemeentemuseum Den Haag. Dat beviel zo goed, dat er ik maar meteen een stuk voor Dagblad van het Noorden over geschreven heb. Mijn uitgever, de NDC Mediagroep, is niet vies van een beetje rendement.
Waar het Groninger Museum zich concentreert op 1 kunstenaar, en 140 van diens beelden laat zien plus 20 tekeningen, toont het Gemeentemuseum 100 beelden van 52 kunstenaars. Daar zitten drie beelden van Rodin tussen. De rest is van de kunstenaars die op zijn schouders staan; idee is dat de moderne beeldhouwkunst met Rodin is begonnen
Tot mijn verrassing trof ik in Den Haag ook aandacht voor het werk dat Robert Smitson in Emmen heeft gemaakt. Uiteraard niet Broken Circle & Spiral Hill zelf, dat zou wat geven, maar foto's en tekeningen afkomstig uit de collectie van Sjouke en Corrie Zijlstra. De samenstellers van Van Rodin tot Bourgeois besteden aandacht aan landart om duidelijk te maken dat sculpturen na Rodin in de 20ste eeuw de ruimte hebben veroverd.
De samenstellers maken ook duidelijk dat van de beeldhouwkunst eind negentiende eeuw weinig werd verwacht. Charles Baudelaire, bekend van zijn dichtbundel Les fleurs du mal, betoogde ooit als kunstcriticus dat sculptuur juist vanwege de ruimtelijkheid saai en slap was. Dit in tegenstelling tot de schilderkunst omdat een schilder, volgens Baudelaire, het gezichtspunt van de kijker wél volledig kon sturen.
Meer morgen in Dagblad van het Noorden. Met plaatjes.