Bij de komst van Club Guy & Roni naar Emmen
Naar Den Haag voor Auguste Rodin

Lammechien omgedoopt tot B'ART

Streektaalorganisatie Huus van de Taol in Beilen heeft ook een activisten-afdeling. Nadat eerder, anoniem, borden met namen van dorpen werden verdrentst, zijn gisteravond  op verschillende plekken in de provincie beelden van rode t-shirts voorzien met het opdruk 'Ik ben B'ART'.

Dit alles ter promotie van het donderdag te presenteren jaarboek met de naam B'ART. Zelfs Lammechien, bekend als het zusje van Bartje, kreeg in Ruinen een t-shirt aan.

Lammechien Ruinen
En daarom maar meteen een aflevering uit de rubriek 'Bijeengelezen', eerder deze week gepubliceerd in Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant:

BART 2017'In het derde nummer van B'ART, dankzij Wouter van Tilborg qua vormgeving en opmaak de beste tot nu toe, wordt veel aandacht besteed aan wat we gemakshalve het rijwielgebeuren zullen noemen. Dat is inderdaad niet echt verrassend. Maar het sluit wel aan bij de campagne om Drenthe in de markt te zetten als provincie waar je ook goed kunt fietsen als de beroemde Drentse Rijwiel4Daagse is afgelopen.

Zo opent het blad met een Drentstalige interview van Annemiek Meijer met Jan Rijkeboer van Azor Bike, een Hoogeveens bedrijf dat Amsterdam van bakfietsen voorziet en witte fietsen levert aan nationaal park De Hoge Veluwe. En treffen we ergens aan het einde een interview aan met Gerard Hendriksen, handbiker uit Wijster, voor wie geen berg te hoog is

Tussendoor worden onder de noemer Route du meetlat al fietsend Drentse terrassen aan een vergelijking onderworpen. Dat is ook voor inwoners van Friesland goed te lezen, want het gaat in het Nedersaksisch. Luning in Ruinen bevalt uiteindelijk het beste: 'Ze hebt zölfs een broodje Bart met zalm uit eigen rookkast en gemengde sla. Ja, dan hej de B'ART-redactie al an je kant vanzölf.' Nog weer verderop komt Rick Koekoek uit Erica aan het woord, professioneel biketrailer, oftewel, fietsacrobaat.

Koekoek wordt in het Nederlands geciteerd, zoals bijna alle geïnterviewden: volleybalster Laura Dijkema (uit Assen), radiomaker Bert Haandrikman (uit Borger), fotograaf Machiel de Vos (uit Havelte), theatermaker Sjoerd Wagenaar (uit Gieten), damkampioen Roel Boomsma (uit Emmen), paradijsvogel Trizin Hof (uit Coevorden), coach Gerard Kemkers (uit Eelde) en gitarist Bernard Gepken (uit Emmen).

Het knappe van B'ART is dat het regionalisme binnen de perken de blijft. Aan borstklopperij doen ze niet. De redactie laat zien wat Drenthe heeft voortgebracht en welke verscheidenheid in Drenthe gedijt – we noemen een Erik Harteveld, Rosa da Silva, een Enzo Knol, een Linda de Vries, een Eddy Zinnemers, een Marcel Jurian de Jong, een Harm Meter. En, getuige een serie interviews met Drenten in het buitenland, dat je ook buiten Drenthe prima kunt leven. Iets wat miljarden mensen dagelijks bewijzen.'

B'ART 2017. Uitgever Huus van de Taol/ Het Drentse Boek. Prijs 17,50 euro (320 blz.)