Geeltjes plakken in de nieuwe roman van Auke Hulst
Hoe ik bijna in het fonds van Passage belandde

Uitspraken bij een voormalige bouwput in Emmen

Hans Klok Atlas Theater
Vrijdag werd in Emmen afscheid genomen van de titel culturele gemeente van Drenthe. Zaterdag werd vervolgens het Atlas-theater officieel geopend, twee jaar na het leggen van de eerste steen. Dat is mooi, dat is aardig, maar wat betekent het?

Het zou goed zijn, niet alleen vanwege het theater, maar ook om de centrumvernieuwing niet tot een losse flodder te maken, als de mogelijkheden die de afgelopen twee jaar onder de noemer Van Goede Grond zijn geboden ook de komende periode in Emmen worden geboden. Bijvoorbeeld door jaarlijks 200.000 euro beschikbaar te stellen voor incidentele projecten op het gebied van kunst en cultuur.

Of die mogelijkheden en dat geld ook beschikbaar komen, is een kwestie van politiek en beleid en dus kiezen. De huidige cultuurnota in Emmen loopt eind dit jaar af en over een nieuwe wordt vooralsnog geheimzinnig gedaan.

Er klonk hoop door in de toespraak die cultuurwethouder Bouke Durk Wilms zaterdag hield in het Atlas-theater. Ik citeer een paar fragmenten, waarbij gerust tussen de regels gelezen mag worden, want daar zit naar goed politiek gebruik de meeste ruimte:

"Theater is voor een stad of gemeente veel meer dan een podium voor de kunsten. Een theater is een voedingsbodem voor de culturele ontwikkeling van de inwoners. De opening van het Atlastheater betekent dat voor de inwoners van Emmen en wijde omgeving een volgende fase aanbreekt voor het culturele leven.

Als Drentse culturele gemeente hebben we volop gezaaid en geoogst. Vrijdagavond is de tot bloei gekomen titel overdragen aan Tynaarlo als nieuwe culturele gemeente van Drenthe. Onder de titel Van Goede Grond zijn in Emmen liefst 108 culturele evenement van de grond gekomen. Van Goede Grond heeft als resultaat een blijvende een positieve culturele dynamiek.

Met ons nieuwe Atlas-theater verwerft Emmen een nieuwe positie binnen het culturele aanbod in Noord-Nederland. In de afgelopen jaren zijn er door de beperkte mogelijkheden van het oude theater heel veel mooie voorstellingen aan onze neus voorbijgegaan. In Emmen is nu plaats voor een brede variatie aan theaterproducties, concerten en congressen.

Atlas, het nieuwe licht voor Emmen, een vruchtbare voedingsbodem voor cultuur in de regio. Een theater voor de toekomst. De komende jaren kunnen we met het Atlas een nieuwe culturele horizon zien. Emmen is klaar voor een nieuw cultureel tijdperk."

Na het applaus voor Wilms kreeg zaterdag commissaris van de koning Jacques Tichelaar het woord. Die aan het einde van zijn praatje geld op tafel legde om alle 9000 basisscholieren in Emmen een kaartje voor het nieuwe theater bezorgen. Een even genereus als pijnlijk gebaar omdat de gemeente Emmen kort daarvoor slechts geld over bleek te hebben voor achthonderd kinderkaartjes, met alle teleurstellingen van dien.

Tichelaar zei dit: "Kunst en cultuur maakt ons tot de mensen die we zijn. Zonder hen raken we vervreemd van onze wortels, van onze geschiedenis en van elkaar. Ik vind dat kunst en cultuur een essentiële bindende waarde hebben, een waarde die we als overheid moeten koesteren en uitdragen. Juist in een tijd waarin onze samenleving scheurtjes vertoond hebben we de kunst en een goed cultureel klimaat nodig, juist als die verbindende factor."

En toen dit: "Kunst is meer dan markt. Cultuur is meer dan markt. Emmen heeft lef getoond toen velen, en wellicht zijn ze ook onder u, cynisch reageerden op grootse plannen. Die hoeveelheid lef en dat ondernemerschap is bijzonder. Daar wil ik meer van zien in Drenthe. En dat kan ook. De moed om te blijven vernieuwen en door te zetten ook tegen het cynisme in. Gewoon doen. Laat Emmen die lef vooral vasthouden."

Samengevat, in een citaat uit het werk van Daniël Lohues: 'D'r komt best veul appels an'. Je moet ze wel willen plukken.