Ik ben benoemd
NFF selecteert 39 films voor Noorderkroon-competitie

Parels uit de Drentse Meestercollectie

Landschap nabij Vries Mesdag
Het Drents Museum maakte gisteren melding van een nieuwe aanwinst: Landschap nabij Vries met ploegende boer van Hendrik Willem Mesdag uit 1877. De bekendmaking ging gepaard met een persbericht met daarin de volgende zin:

"Het Drents Museum focust op het aanleggen van de zogenaamde ‘Drentse Meestercollectie’: een verzameling van zeer kwalitatief hoogstaande schilderijen met Drenthe als onderwerp. Het Drentse landschap van Mesdag is hiervan een absoluut hoogtepunt, naast Vincent van Goghs De Turfschuit, Max Liebermanns De Bleek te Zweeloo en Jan Wiegers’ Winterlandschap Drenthe."

Turfschuit Van Gogh
Nu wil het toeval dat Dagblad van het Noorden morgen uitpakt met een stuk van mijn hand over wat Vincent van Gogh in 1883 in Drenthe heeft gemaakt. Daarin staan de volgende zinnen:

"Als het Noord-Brabants Museum er in slaagt om Jheronimus Bosch naar Nederland te halen, als het Fries Museum iets vergelijkbaars doet met Alma Tadema, dan moet voor het Drents Museum toch mogelijk zijn om de Drentse periode van Van Gogh te laten terugkeren? Om hoeveel werken gaat het eigenlijk? En waar bevinden die zich?"

Eindigend met dit:

"Van Gogh maakt in Drenthe met beperkte middelen donker en primitief werk. Toen hij in de herfst van 1883 in Nieuw-Amsterdam verbleef was hij zoekende, letterlijk en figuurlijk. Je kunt ook stellen dat hij het tekenen en schilderen nog moest leren, maar dat is een minder gangbare opvatting."

Jan Wiegers’ Winterlandschap Drenthe (1929), door het museum aangeprezen als een uitzonderlijk mooi voorbeeld van Wiegers’ gematigde expressionisme van de late jaren twintig, reken ik persoonlijk helemaal niet tot de hoogstaande schilderijen met Drenthe als onderwerp. Oordeel vooral zelf:

Winterlandschap Drenthe Wiegers
Tot slot dan ook nog even Liebermanns De Bleek te Zweeloo, geschilderd in hetzelfde jaar 1883 dat Van Gogh naar Drenthe reisde op voorspraak van Anthon van Rappard en Anton Mauve. Die hem hadden verteld dat het leven in Drenthe goedkoop zou zijn en dat landschap en de bevolking hem zouden kunnen helpen tot rust te komen zodat hij zich als kunstenaar kon ontwikkelen. En als hij geluk had, Van Gogh, zou hij Liebermann in Zweeloo nog kunnen ontmoeten:

Liebermann De Bleek te Zweeloo