Verhalenavond met Snijders, Veenstra en Peters
The only way is up

Wethouder gepasseerd bij kaartjes-actie Atlas

Atlas TheaterWethouder Bouke Durk Wils is niet gekend in het beschikbaar stellen van gratis theaterkaartjes aan kinderen in de gemeente Emmen. Dat zegt hij vandaag in Dagblad van het Noorden.

"Mij is vooraf niets meegedeeld, anders had ik er vast iets van gezegd", zegt Wilms die erkent dat de actie op het gemeentehuis is onderschat. De uitspraak is extra opvallend omdat nu blijkt dat de provincie, anders dan beloofd, niet van plan is alle kosten te betalen.

Kort voor de officiële opening van theater Atlas stelde de gemeente Emmen gratis theaterkaartjes beschikbaar voor basisscholieren in de gemeente Emmen. Een gebaar dat onhandig werd uitgevoerd. Zo werden niet alle schoolkinderen op dezelfde manier en hetzelfde tijdstip geïnformeerd. Bovendien bleek slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar, 850 voor 17 van de 22 verschillende jeugdvoorstellingen. En op was op.

Zaterdagavond zei Commissaris van de koning Jacques Tichelaar in een toespraak tot een volle Rabobankzaal: "Soms kan de provincie Emmen ook helpen. En ons cadeau aan uw gemeente is een bijdrage vertaald in kaarten om alle kinderen naar het theater te laten gaan. Cultuur en kunst horen laagdrempelig te zijn. Het moet voor iedereen toegankelijk zijn, in het bijzonder voor jongeren. Dus geen huilende kinderen meer. Geen trieste vaders en moeders plus oma's en opa's. U bent van harte welkom."

Vandaag vertelt Mirjam Kramer, woordvoerder van Tichelaar, in Dagblad van het Noorden dat het een spontaan idee van Tichelaar en gedeputeerde Cees Bijl was om voor alle kinderen kaarten beschikbaar te stellen. Daarmee leek de op het gemeentehuis in Emmen gemaakte fout te kunnen worden hersteld.

Tegen verslaggever Gert Meijer zegt Kramer echter vandaag: "Het is niet per definitie zo dat de provincie alles voor haar rekening neemt. Het plan wordt nu uitgewerkt in overleg met de wethouder van de gemeente Emmen." Die gang van zaken wordt door cultuurwethouder Wilms bevestigd.