Into Nature, nu langs de Reest
De Schreeuwende Vrouw over Van Goede Grond

Openingsfeest Emmen vraagt om vervolg

In Emmen wordt vier dagen feest gevierd omdat het centrum is verbouwd. Gisteren werd het spits afgebeten met onder meer een grillig optreden door Jett Rebel, die een recordpoging 'Emmen'-roepen deed. Daaromheen speelde hij met veel vaart zijn composities, waarvan de ene keer de kop ontbrak, de andere keer de staart, danweer de brug, danweer het refrein.

Jett Rebel
Ook aardig: vooraf werd het publiek toegesproken door wethouder Bouke Arends, die de ketting van de vertrokken Cees Bijl zo goed staat, dat presentatrice Loes van der Laan hem zonder blikken of blozen als 'de burgemeester' aankondigde. Waarop Arends vertelde dat iedereen trots mag zijn.

Het feest mag ondertussen wat kosten. Deze week rekende Harm Lassche als projectleider en hoofd sport en cultuur in Dagblad van het Noorden voor dat de gemeente 'een slordige kwart miljoen' euro heeft uitgetrokken voor festival De Opening.

In hetzelfde stuk legt woordvoerder Mirjam Blaak op een vraag van verslaggever Gert Meijer uit dat het 'de normale gang van zaken is'. Bij elke bouw wordt ongeveer een procent van de kosten opzij gelegd voor een openingsfeestje, vertelde Blaak. "En meestal is het wat minder, nu ook." Waarop Meijer van schrik vergat een waarom-vraag te stellen.

De verbouwing van het centrum van Emmen heeft ongeveer 500 miljoen euro gekost, inclusief verhuizing van de dierentuin en bouw van Wildlands Adventure Zoo en het nieuwe Atlas-theater, plus een tunnel onder het nieuwe Raadshuisplein, de herinrichting van de Markt en nog zo. 1 procent van 500 miljoen = 5 miljoen. Met andere woorden: Emmen heeft nog wat liggen voor het vervolg van dit 'openingfeestje'.

Vanavond Ronnie Flex en Lil' Kleine, ongetwijfeld met drank en drugs. Zaterdag Dotan en Caro Emerald. En nog heel veel meer.