Heft het glas op Emmermeer
Ik heb ongewenste mail (2). Wat nu?

Eenmaal - andermaal met Sylvana Simons

Adri de Fluiter
"550 euro hier. 575 euro daar op de trap. Iemand meer dan 575 euro voor dit beeld? 600 euro voor die meneer. We gaan nu met 50 euro omhoog. 650 euro. Wat zegt u? 700 euro. Nu wordt het echt spannend. In de galerie kost dit kunstwerk 1300 euro. Kom mensen. 700 euro. Eenmaal. Andermaal. Ik ga 'm afslaan. 700 euro. Gefeliciteerd."

Sylvana Simons was zaterdag op haar mooiste hoge schoenen naar Emmen gekomen om als veilingmeesteres te fungeren tijdens de opening van In wankel evenwicht, een overzichtstentoonstelling ter gelegenheid van het 40-jarige kunstenaarschap van Adri de Fluiter (Rhenen, 1940). Aan het einde van de middag had ze ten bate van stichting Leergeld een kleine 2000 euro afgehamerd.

Dat laatste staat vandaag in de krant, maar is een schatting, want er moesten nog kosten vanaf en Simons hield er een nogal chaotisch veilingbeleid op na. Als ze een bieding uit de zaal herhaalde, was-ie soms hoger, danweer lager, er viel geen touw aan vast te knopen. Uiteindelijk waren alle te veilen werken van De Fluiter verkocht en kon de tentoonstelling bekeken worden.

Dat kan overigens nog tot begin december, in Centrum Beeldende Kunst Emmen.