Noordlaren
Jean Pierre Rawie op dreef in DvhN (8)

Ik heb ongewenste mail. Wat nu?

De onzichtbare hand bezorgde mij in de bus met 'ongewenste e-mail' een bericht met als onderwerp 'Urgent help'. Het luidt als volgt:

Urgent help,

I am Adnan Silu, Major General and former head of Syria's chemical weapons program to President Bashar al-Assad. I served the government diligently.

I have a business proposal for you, so kindly contact me ... 

adnansilu.major3@yahoo.com so that I can give you more details regarding the transaction.

Yours Sincerely,

Mr.Adnan Silu

Volgens Google bestaat er niet zo iemand als Adnan Silu. Wel bestaat Adnan Sillu, die was inderdaad werkzaam voor de Syrische president Assad, tot hij in 2012 besloot over te lopen naar wie weet welk kamp. Zou hij zo wanhopig zijn dat hij zich tot mij richt met een 'business proposal'? Los daarvan: moet je een man helpen die 'in betere tijden' een baan had als ijverig hoofd chemische wapens?

Saraqeb
Deze week kwam op de redactie via persbureau Reuters het volgende bericht binnen:

'Vaten met gif boven Syrische plaats'

BEIROET Syrische hulpverleners zeggen dat bij een aanval op een door rebellen gecontroleerd gebied gas is gebruikt. Zeker 33 mensen raakten onwel door de aanval op de plaats Saraqeb. De plek van het incident is dichtbij de plaats in het noorden van Syrië waar maandag een Russische gevechtshelikopter werd neergehaald.

Volgens de hulpverleners werden vanuit een helikopter vaten met gas boven de plaats gedropt. De groep, die zich als 'neutraal' omschrijft, verspreidde via internet een video waarop is te zien hoe een man naar adem hapt en via een masker zuurstof krijgt. De hulpverleners konden niet met zekerheid vaststellen wat voor gas er in de vaten zat maar ze denken dat het chloor was.

De strijdende partijen in Syrië hebben elkaar in het verleden herhaaldelijk beschuldigd van het gebruik van gifgas.