2016 is in Drenthe uitgeroepen tot bluesjaar. Dat heeft alles met Harry Muskee te maken, de in 1941 geboren zanger die in 1966 bekend werd door het album Desolation en in 2011 overleed – in september alweer vijf jaar geleden. Kortom, lustrummomenten te over.
Het bluesjaar is ook aan De Parelduiker niet voorbij gegaan. Op de cover van het literair historisch tijdschrift prijkt een foto van Bert Jansen (Roden, 1949 – Apeldoorn, 2002), schrijver van het boek En nog steeds vlekken in de lakens (nozzing but ze blues). Rutger Vahl, biograaf van Cornelis Vreeswijk en Wally Tax, ging de gangen van Jansen na.
Met En nog steeds vlekken in de lakens (1975) liet Jansen zien dat er in Nederland heel leuk over popmuziek geschreven kon worden, op een tragikomische manier. De goede ontvangst van zijn boek bezorgde hem het stempel 'veelbelovend', iets wat hij niet kon waarmaken, iedere keer dook hij onder de lat door. Heel droevig allemaal, maar dat hoort nu eenmaal bij de blues.
Het boek waarmee Jansen alles van zich af probeerde te schudden, was een biografie van Harry Muskee. Het werd een groot fiasco. Meerdere malen raakte Jansen, die zijn levenswerk op eerst op een elektrische typemachine en vervolgens een prototype van een pc probeerde te voltooien, de draad kwijt: voortdurend viel de stroom uit, bleek de stekker niet in het contact te zitten en werden floppy's gewist.
De 450 vellen A4 die Jansen uiteindelijk over Muskee wist te schrijven, werden door verschillend uitgevers als beneden de maat beoordeeld. "Wie door het manuscript bladert, snapt meteen waar het probleem zit: Het boek is in de derde persoon geschreven. Maar de 'hij' in het verhaal niet zanger Harry Muskee is, en zelfs niet Eelco Gelling. De 'hij' is Bert Jansen", schrijft Vahl.
Veertien boeken publiceerde Jansen uiteindelijk. Zijn laatste jaren was hij docent aan de Amsterdamse schrijversvakschool 't Colofon, waar hij docent Arie Storm voor een student aan zag en onder anderen Jan van Aken wist te ontmoedigen. In 2002 overleed Jansen aan kanker. Een jaar later werd de biografie van Jeroen Wielaert over Harry Muskee uitgeroepen tot beste popboek van Nederland en Vlaanderen.