Inleiding op 100 jaar Dada en Ode aan oote
Wachten op Veronica, achter de struik

Özcan Akyol en Amber Rozema in de boomgaard

Terwijl zaterdag in Groningen de Zomerjazzfietstour werd verreden, kon in Zuidoost-Drenthe de cultuurroute Op Fietse worden afgelegd, wat betreft idee een vergelijkbaar evenement, maar wat betreft de aard van de locaties en programmering behoorlijk verschillend.

Op Fietse speelde zich in de gemeente Emmen af, waar een aantal losse activiteiten met elkaar was verbonden, van de straatact Madje en Adje in het centrum van Emmen, monnikentrio Hans en Joop in de Majellakerk van Barger-Oosterveld, een tentoonstelling in het CBK tot en met de Eemlanders Shanty op het Sportlandgoed in Zwartemeer en het Leef in de straat-festival in Bargeres.

Özcan Akyol
In de boomgaard van de familie Kalteren in Zuidbarge troffen we tussen het vallende fruit Özcan Akyol aan, die met een goedkope editie van zijn debuutroman Eus in de hand over zijn leven en werk vertelde. Akyol is een interessant figuur, een goede prater met een heldere kop vol goed te volgen analyses. Veel nieuws hoorden we evenwel niet. Dat is bijna onmogelijk, zo vaak als hij de laatste tijd aan het woord wordt gelaten.

Wat bleef hangen, is dat Akyol zich tot doel heeft gesteld te vertellen over mensen die in de media over het hoofd worden gezien. Mensen met uiteenlopen culturele achtergronden die hun leven buiten het centrum doorbrengen, meestal in wijken waarin het wooncomfort te wensen overlaat. Nederlanders die geen problemen maken, wat niet wil zeggen dat ze geen problemen hebben.

De afgelopen weken is hij, mede door de vluchtelingendeal en de coup tegen Erdogan, uitgegroeid tot de belangrijkste 'duider der Turken' in Nederland. In Zuidbarge, waar de Turkse gemeenschap weer eens schitterde door afwezigheid, vertelde hij dat hij is gevraagd voor een televisieserie over arbeiders in Turkije.

Het is te hopen dat Akyol niet aan alle mediaverleiding en het bijbehorende columnisme ten onder gaat en voor de literatuur behouden blijft. Zijn derde roman, waar hij nu aan schrijft, zal minder autobiografisch zijn, meer fictie bevatten, beloofde hij.

Amber Rozema
De verrassing kwam ondertussen van Amber Rozema, een 18-jarig lefmeisje uit Oosterhesselen. Rozema geniet in Drenthe enige bekendheid dankzij de Kunstbende, waar ze in de afdeling taal goed presteerde. Vervolgens greep ze alle mogelijkheden aan om zich als performer verder te ontwikkelen.

Met als gevolg dat ze zaterdag verschillende interessante 'dingen' kon laten zien en horen, ergens halverwege 'spoken word' en 'theater': een tekst met muziek eronder, bewerkte fragmenten uit de Werther van Goethe, liefdesverdriet in Frankrijk, een herinnering aan het bakken van wodkapannenkoeken tijdens het Lowlands-festival en een goochelact met haar favoriete woorden. Met talent en ambitie komt een mens verder.

En een goeie fiets is altijd handig.