Over dichters en critici in een nieuw millennium
Daags na Dichters in de Prinsentuin

Het miniatuurmuseum van Elsbeth van Beilen

Nog even en Emmen mag zich geen culturele gemeente van Drenthe meer noemen; Tynaarlo staat klaar om de kromme staf over te nemen. Voor het zover is, rolt in Zuidoost-Drenthe nog een aantal projecten vsn de helling. Zoals Het Minimuseum van Elsbeth van Beilen van Atelier Abel: 400 kunstwerkjes die de afgelopen maanden door inwoners van Emmen zijn gemaakt.

Minimuseum
Van Beilen liet zich voor haar museum inspireren door het zwevende Miniatuurmuseum in de zogeheten Wonderkamers in Gemeentemuseum Den Haag, een interactieve afdeling die vooral voor jonge museumbezoekers is opgezet en als een soort samenvatting van de museumcollectie kan worden opgevat: kleine, speels opgestelde kabinetten waarin voorwerpen worden tentoongesteld.

Minimuseum 2
Het ontwerp van de kabinetten of kamers in Emmen is vrijwel identiek aan 'Den Haag'. Voor de inhoud vroeg Van Beilen zo'n duizend Emmenaren, jong en oud, een kunstwerkje te maken die tezamen iets vertellen over Emmen 2016. In een toelichting zegt Van Beilen: "Om ons bewust te zijn van wie we zijn, hoeveel diversiteit we hier hebben en dat alle mensen een verhaal hebben."

Minimuseum 3
Vooral kinderen hebben aan de oproep gehoor gegeven. Het aardige is dat de kwaliteit van hun werk door de subtiele presentatie niet zo heel veel verschilt van wat volwassenen hebben ingeleverd. Ook speciaal is het hoge kijkdoosgehalte van het project, dat onbetwist tot een van de hoogtepunten van de culturele gemeente gerekend kan worden.

Minimuseum5
Het minimuseum is tot en met 4 september te zien in het Centrum Beeldende Kunst Emmen.