Emmen op de schop. Hoe nu verder?
Jaap L. Buitjes vraagt opslag voor Jean Pierre Rawie

Fotograaf Reyer Boxem bezocht Hoogeveen

Afgelopen maandag besteedde Dagblad van het Noorden aandacht aan de tentoonstelling Trots op Groningen in fotogalerie Lichtzone in Groningen. Medewerker Illand Pietersma schreef een tekst over het initiatief waarmee fotograaf Ewoud Broeksma als samensteller het Noorden 'positief' in beeld tracht te brengen met foto's van tien fotograferende collega's.

De titel van tentoonstelling is enigszins misleidend. Beter was geweest Trots op het Noorden, want de foto's zijn niet alleen in Groningen, maar ook in Drenthe gemaakt. Daarnaast is behalve van 'Groningers' als Siese Veenstra, Corné Sparidaens, Duncan Wijting, Reyer Boxem, Kees van de Veen, Jan Kanning, Jan Willem van Vliet en Pepijn van den Broeke ook werk te zien van de 'Drenten' Sake Elzinga en Boudewijn Benting.

Nog beter was geweest als Broeksma het woord trots helemaal niet had gebruikt. Op de dag van plaatsing ontving de redactie een mail waarin een lezer uit Stadskanaal meldt dat hij zich door de kop boven het stuk van Illand Pietersma, Het Noorden positief in beeld, op het verkeerde been gezet voelt:

”He he, eindelijk het Noorden rechtop. Schouders naar achteren. Trotse blik... En wat staan er dan voor foto’s bij? Vijf foto’s waarvan drie zeker niet positief, nee zelfs negatief cq deprimerend. Hoe kan zoiets nu in godsnaam geplaatst worden? Is er niemand op de redactie die op de rem trap en de ander de ogen opent. Is het nu zo moeilijk om plaatjes te verzamelen van vrolijke mensen, een geolied bedrijf, een zonnetje, jong fris voorjaars gras en blaadjes, jonge mensen, jonge dieren?"

En inderdaad, dat had ook: gekund, jong fris voorjaars gras en blaadjes. Bij wijze van boetedoening herplaats ik hier een van de gewraakte foto's, gemaakt door Reyer Boxem van een kraampje dat in Hoogeveen Vietnamese snacks verkoopt. Wie van dit soort prachtige Drentse foto's houdt, raad ik aan ook even hier te kijken.

Reyer Boxem Loempiatent Hoogeveen
Trots op Groningen is nog tot en met 28 augustus te zien bij Fotogalerie Lichtzone, Oude Kijk in't Jatstraat 36 in Groningen. Openingstijden wo. t/m zo. van 12.00-17.00.