Voorlopig even niet
Fotograaf Reyer Boxem bezocht Hoogeveen

Emmen op de schop. Hoe nu verder?

Voor de tweede keer binnen iets meer dan een maand mocht ik achter het spreekgestoelte van de Grote Kerk in Emmen staan.

Half juni was het om een gedicht voor te dragen tijdens de opening van een tentoonstelling met foto's die Paul Barelds heeft gemaakt van de gesloten dierentuin. Zondag was het om een tekst voor te lezen tijdens de opening van een expositie met werk dat leden van het Drents Schildersgenootschap hebben gemaakt naar aanleiding van de vernieuwing van het centrum in Emmen.

Raadhuisplein Emmen Mark Lisser

De tentoonstelling Emmen op de schop is tot en met 11 september te bezoeken. Mijn tekst is hier na te lezen.

Voorafgaand aan mijn spreekbeurt kreeg ik van Jaap Rensen een envelop overhandigd met een brief waarin de verhinderde Aleid Rensen haar zorgen uit over de toekomst van het oude dierenpark. Die zorgen hebben betrekking op de keuze van het gemeentebestuur om bureau Fresh Forward een totaalconcept te laten ontwikkelen voor het oude park.

"Fresh Forward is ook het bureau dat de basis heeft gelegd voor Wildlands Adventure Zoo Emmen", schrijft Aleid Rensen. "Eén en hetzelfde bureau dat het concept maakt voor twee parken die in alle opzichten drastisch van elkaar verschillen. (…) Dat verschil tussen de twee zou juist versterkt moeten worden, zodat ze allebei hun eigen aantrekkingskracht krijgen."

Rensen pleit in haar brief voor een concept dat wordt opgesteld door een tuin- of landschapsarchitectenbureau 'met oog voor de charme van het oude park'. "Het zou de nadruk kunnen gaan leggen op natuur en cultuur, zodat het een levendig mooi wandelpark gaat worden waar veel te beleven is door alle ideeën die door Emmenaren aangedragen zijn. Maar wel onder één breed en goed doordacht concept."

Ze besluit: "We hebben al een attractief park met dieren, een theater, een alom geprezen plein, een oude kerk tussen geboomte. Alleen nog geen goed verzorgd groen park over natuur en cultuur. Het mensenpark."

Albert Rademaker
Na afloop van mijn lezing kreeg ik uit handen van voorzitter Mark Lisser van het Drents Schildersgenootschap een flinke slok  wijn. Marijke van Proosdij van stichting Grote Kerk Cultureel overhandigde de aanwezige leden van het DSG ieder een droge worst.