Aan de redactie van Roet
Bijkomend van Retropop 2016

Waterlanders bij 'De Kronieken van Kapitein Kolk'

Eerst was er de Youtube-serie, vervolgens een boek, daarna een foto-expositie en uiteindelijk een theatervoorstelling. Cultuurveroorzaakgezelschap Iemandsland, bekend van onder meer het gelijknamige muziektheaterstuk in de Veenkoloniën, brengt ook met zijn nieuwe productie De Kronieken van Kapitein Kolk veel voort.

Waterlanders1
De serie is reeds op Youtube te zien, maar de rest zit er nog aan te komen. Zo wordt 30 juni bij de Koppelsluis in het Koning Willem Alexanderkanaal niet ver van Klazienaveen-Noord het boek Waterlanders gepresenteerd waarin het dagelijks bestaan van Drentse brug- en sluiswachters wordt belicht.

De teksten in Waterlanders zijn door mijn hand opgetekend uit de mond van Jan Peters, Hans Wieringa, Dick Kattouw, Henk Rispens en kenner van de Drentse binnenvaart Albert Wolting. Belangrijker: de foto's zijn van Sake Elzinga, die er bij sluizen en bruggen zoveel heeft geschoten dat hij een rondreizende tentoonstelling heeft kunnen samenstellen.

Uit het persbericht van Jan Johan ten Have: "Waterlanders, het zijn ook de tranen van verdriet om het veranderend tijdsbeeld. Want de klassieke brug- en sluiswachter is een uitstervend ras. Computerschermen in de controlekamer verdrijven de klomp aan een touwtje. Sake Elzinga legde het gevoel van het leven langs de waterkant vast in een document voor de eeuwigheid. "

De foto-expositie van Elzinga trekt komende zomer met de theatervoorstelling De Kronieken van Kapitein Kolk door Drenthe. Exacte informatie over locaties van de expositie en aanvangstijden van de voorstelling is te vinden op www.kapiteinkolk.nl. Via deze site zijn ook de kaarten á 15 euro te bestellen voor de voorstelling. Het boek Waterlanders is voor en na de voorstelling verkrijgbaar bij de boot en kost 7,50 euro.