Het wonder van Emmen is de verbeelding
Het Pauperparadijs: geen woorden maar daden

Kapitein Kolk spreekt, Erik Harteveld vertelt in Vrijdag

Vandaag, alsof er niets aan de hand is, prijkt Kapitein Kolk op de cover van de Vrijdag, de wekelijkse cultuurbijlage van Dagblad van het Noorden. Want ja, de schepen varen verder, ook onder een andere vlag.

IMG_0816In de bijlage een groot interview met Erik Harteveld, de man die komende weken op zijn schip de Methusalem met de jongens van Bert Hadders de voorstellingen De Kronieken van Kapitein Kolk zal spelen bij bruggen en sluizen in Drenthe.

Interviewer Inki de Jonge tekende onder meer dit op:

"De werkelijkheid is kaal zonder franje", zegt hij achter een bekertje koffie in de licht deinende kajuit. "Stel, je bent de hele dag aan het vissen. Je vangt twee vissen. Kom je dan thuis en zeg je: ik heb twee vissen gevangen? Nee. Dan ga je er toch wat van maken. dan zeg je: die ene was een brasem, maar die tweede, dat was echt een exotische, die had heel bijzondere kleuren, die zie je anders nooit in dat water."

En dit:

"Zo liegen dat een ander het gelooft", zegt hij. Vooroverbuigend: "Of het voor de hèlft gelooft, daar wordt het nog mooier van. Je weet dat iemand liegt, je kunt zien dat iemand liegt, je wilt het geloven en toch niet. Clowns doen dat - je kunt door hun leugens heen kijken, maar als je hen gelooft, zie je wat anders dan mensen doorgaans willen zien. En als je iets gelooft is het toch waar? Voor jou dan."

Gaat dat lezen, gaat dat zien.