Wim Boevink aanschouwt het wonder van Emmen
Kapitein Kolk spreekt, Erik Harteveld vertelt in Vrijdag

Het wonder van Emmen is de verbeelding

Gisteren citeerde ik lustig uit het Klein Verslag dat Wim Boevink van dagblad Trouw schreef over zijn bezoek aan Emmen. Vandaag gaat Klein Verslag opnieuw over Emmen, want Boevink bezocht ook de verlaten dierentuin aan de Hoofdstraat:

Wim Boevink 2

"Toen drong het tot me door dat het terrein gewoon open was en dat me een wonderlijke ervaring wachtte: een dierentuin te betreden zonder dieren. Waar in de hele wijde wereld vind je zoiets? Dat je in een dierentuin zelf je dieren mag fantaseren? Of in herinnering roepen."

Dat is mooi gevonden. Een verlaten pretpark leent zich heel goed voor mijmeringen en bespiegelingen op een toon die zachtjes zingt dat het vroeger leuk was, maar nu niet meer, of althans even niet. Voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij. Snel weer het woord aan Wim:

"De buitenverblijven van olifanten, leeuwen en savannedieren stonden als magische stille landschappen met hun bevreemdende rotsformaties in de regen, de woekering van planten had al toegeslagen, en om boomstammen gelegde roestige ringen, die op middeleeuwse martelwerktuigen leken, verrieden pogingen om apen de beklimming te beletten.

Ik vond voor de regen beschutting onder verhoogde uitkijkposten die vaag herinnerden aan Minangkabause huizen op Sumatra, en die in hoge mate bijdroegen aan de enorm opgeladen poëtische energie van de plaats. Leeggemaakte tekstborden bij de verblijven lieten je naar de dieren gissen en soms hielp een aanwijzing als de op een vlonder geschroefde tekst: 'Nijlpaarden zijn levensgevaarlijk! Blijf dus achter de afscheiding!' En dan zag je alleen maar grote gladde stenen en stil zwart water waarop de regen kringen maakte.

Wat een dichterlijk oord, wat een magische tuin heeft Emmen, waardoorheen de geesten zweven van dieren en de herinneringen van mensen."

Of het ironisch bedoeld is? Ik geloof het niet. Wat ik wel weet, is dat Boevink in zijn verslag perfect weergeeft wat er in Emmen gaande is. 'De minst aantrekkelijke stad' ondergaat een verandering, zeg maar gerust een metamorforse. Niemand weet hoe het zal uitpakken met het nieuwe park en de nieuwe tunnel en het nieuwe theater en de nieuwe pleinen. Dat kan ook niet, want in de toekomst kijken, is onmogelijk.

Wat wel kan is terugdenken en fantaseren en ondertussen de verbeelding aan de macht laten.

Dagblad Trouw kost ook vandaag slechts 2 euro. Koop die krant, bijvoorbeeld bij de boekhandel onder de oude kastanjeboom niet ver van de Blokker-winkel waar die jongen van Middendorp zich zo ellendig en allennig voelde. Lees het stukje van Boevink, knip het uit en hang het op het toilet.