Op komst: Maaike Ouboter in Emmen
Fleury Dans La Meuse - 0 Inwoners

De God van Nederland over Oost-Groningen

De God van NederlandHet literair-cultureel-satirische kwartaalblad De God van Nederland richt zijn pijlen op Oost-Groningen, een streek die in het voorwoord wordt omgeschreven als "een nog onontgonnen gebied waar de rest van Nederland, op weg naar Schiermonnikoog, maar al te gemakkelijk aan voorbij gaat". Op de volgende twee bladzijden prijkt een tekening van Elisa Pesapane. Rechts zien we drie landarbeiders, daarnaast een groepje kinderen en links een wegwijzer met een bordje Oude-Pekela. Naast die wegwijzer wenkt, jawel, een clown.

Zucht en steun.

Vervolgens lezen we een – op ware handelingen gebaseerde – sfeerreportage waarin een kroegentocht wordt beschreven met Vic van de Reijt, Middas Dekkers, Jean Pierre Rawie en fotograaf André de la Porte. De geoefende drinkers komen er niet alleen achter dat de verscheidenheid aan alcoholische versnaperingen in Winschoten en omgeving beperkt is, dit in tegenstelling tot de hoeveelheid, maar ook dat maandag geen goede dag is voor het nippen en slurpen in het openbaar.

Maar dan gebeurt het.

Naarmate het blad vordert, schuift de satire steeds verder uit beeld. Om plaats te maken voor verhalen waaruit fascinatie, kennis van heden en verleden, bewondering en zelfs liefde spreekt. Een polonaise met anekdotes over en citaten van Oost-Groninger grootheden trekt voorbij; sommigen zijn er geboren, anderen getogen of (bijna) doodgegaan: Alex Vissering, Joop Visser, Bert Schierbeek, Jaap Meijer, Albert Waalkens, Aletta Jacobs, Wim Pijbes, Fré Meis.

Uiteraard komen er ook clichés voorbij: "Oost-Groningers zijn geen grote praters", "Veendam is een klere-eind weg". Soms wordt misgekleund. Schrijver Nanne Tepper wegzetten als mislukt, zonder zijn tragische geestesziekte te vermelden, is ronduit dom. Maar er wordt erg goed geschreven, door Corrie Verkerk en Erik Nieuwenhuis bijvoorbeeld. Daarnaast is De God van Nederland prachtig opgemaakt, door Yolanda Huntelaar.

Alsof dat allemaal niet genoeg is, heeft het blad ook nog eens de Groninger Kwatrijnen van Kees Stip uit de bibliotheek getrokken. We citeren diens Het Noorden: 'In Holland weet men hooguit van het Noorden / dat Friezen Bonifatius vermoordden. / De Groninger bleef altijd onbekend / doordat hij zich gedroeg zoals het hoorde.'

Zoiets lees je nooit over de bevolking uit De Friese Wouden en Zuidoost-Drenthe.

De God van Nederland. Nr. 14/2016. Uitgave Stichting Polak & Van der Kamp. Prijs 9,95 euro. Abonnement 30 euro (4 nrs.)