Nu ook etalagegedichten in de Notaris Oostingstraat
Poëzie en/of pianomuziek in het Atlas-theater

Bert Kamping over het Drèents Liedtiesfestival

In het Atlas-theater in Emmen wordt zaterdag de vijfde editie van het Drèents Liedtiesfestival gehouden. Dit jaar zijn 38 nieuwe liedjes ingestuurd, die op basis van demo's anoniem door een jury zijn geselecteerd. De tien beste liedjes worden tijdens de finale live uitgevoerd en door zowel een vakjury als door het publiek beoordeeld.

Bert Kamping
Projectleider van het festival is al vijf jaar Bert Kamping. In het Dagblad van het Noorden van vandaag, vrijdag, vertelt hij over een ‘uniek festival’. Niet alles van wat Kamping hier vertelt, haalde de krant.

"Het is bijzonder dat we dit al vijf jaar achtereen voor elkaar krijgen: een live-uitzending op de regionale televisie met streektaalliedjes en een live-band. Ik spreek nogal eens muzikanten uit Friesland en Groningen, die zijn echt verbaasd dat zoiets in Drenthe wel kan."

- Vorig jaar wonnen Suzanne en Linda Kannegieter met het door jou gecomponeerde ‘Ik geleuf niet meer in liefde’. Is dat niet raar?

"Nee. Dat mijn liedjes meedoen, is omdat muzikanten mij vragen liedjes voor hen te maken. Dit jaar zingt Gerrit Denekamp een liedje van mij. Hij wil graag meedoen, maar het is aan de jury om te bepalen of dat kan."

- Is het niet verstandiger afzijdig te blijven?

"Ik schrijf die liedjes niet voor mezelf, maar voor anderen. Het is dienstbaarheid. Ik geef ook les als zangcoach. Ik vind het fantastisch om mensen met muziek te helpen hun doel te bereiken. Voor de een is dat deelnemen aan dit festival, voor de ander is dat het leerlingenconcert en er zijn er ook die mogen een hoofdrol in Phantom of the opera zingen. Als ik daar een bijdrage aan kan leveren, geweldig."

- Het je wel eens overwogen, ik stop met dit festival?

"En dan zelf weer muziek gaan maken? Ik ben wel bezig om dingen te maken. Het klinkt misschien stom, maar ik vind mezelf op dit moment niet goed genoeg. Die liedjes die ik op dit moment voor mezelf schrijf, vind ik minder goed dan de liedjes die ik voor anderen schrijf. Waar dat aan ligt? Ik weet het niet."

- Misschien is het een fase.

"Die duurt dan al een poosje. Ik vind het blijkbaar makkelijker om andermans verhaal te vertellen dan mijn eigen verhaal. Misschien is het omdat ik mezelf niet zo interessant vind. Een artiest moet toch een beetje exhibitionistisch zijn, die moet zichzelf zo interessant vinden dat hij andere mensen zijn verhaal wil opdringen. Die behoefte heb ik niet. Ik vind het niet interessant."

- Dat is mooie thematiek om over te schrijven.

"Mijn nieuwe plaat: Ik doe er niet toe."

#

De vijfde editie van het Drèents Liedtiesfestival wordt zaterdag vanaf 19.30 uur live vanuit het Atlas-theater in Emmen uitgezonden door RTV Drenthe. Deelnemers: Annemiek Goelema (Trots op mij), Martine Salomons (Zachte ogen), Börk (14 Dagen), Wouter van Beek (IJ), Annemiek Drenth (Kalverliefde),  Ineke de Jong (Dit is mien laand),  Gerrit Denekamp (Leef dien leven), Douwe Bruinsma (Vief letters), Rudolf Elling (Lach moar om Kuco), Rik Vinke (Eem lös van alles!). Het festival is uitverkocht.