Wachten op de komst van Kapitein Kolk (en zonen)
Een kunstwerk van Wim Hofman kopen

Over De Dikke Nijkeuter en Podium TV

Bij het culturele praatprogramma Puur Noord van Podium TV gaat het vandaag vanaf 17.00 uur over de manier waarop Cultuur Pakt Noord extra (financiële) steun probeert te werven voor kunst en cultuur in het Noorden, over het kunstenaarschap van keramist Peter Hiemstra en over twee boeken: de nieuwe Barbara Stok en De Dikke Nijkeuter.

Tijdens de opnamen mocht ik het vertellen over De Dikke Nijkeuter voor mijn rekening nemen. Dat viel nog niet mee, vermoedelijk omdat er door uitgever Het Drentse Boek tot vrijdag een embargo op dit tweede deel van de Geschiedenis van de Drentse Literatuur is gelegd. Waarom is mij niet helemaal duidelijk. Voor zover ik nu weet, staat er niets in het boek dat in de categorie maatschappij ontwrichtend nieuws valt.

Puur Noord
Toch werd ik tijdens de opnamen behoorlijk zenuwachtig van het embargo. Ergens dwaalde in mijn geest de vrees rond dat Nijkeuter zelf ieder moment de studio te Heerenveen binnen kon stormen, met in zijn rechterhand het eerste deel van zijn geschiedenis waar hij mij met een welgemikte zwaai een klap voor de kop wilde geven. Met als gevolg dat ik mij de titel van het boek niet kon herinneren en enigszins paniekerig begon te stamelen over een regel uit een gedicht van Suze Sanders.

Ik mag hopen dat de jongens en meisjes van Podium TV dit moment wegens overschrijding van de beschikbare zendtijd uit het programma hebben geknipt.

Wat ik wel durfde te vertellen was dat talkshowhost Annette Timmer in het boek voorkomt. Waar ik heel charmant aan toevoegde dat Nijkeuter werkelijk iedereen die een rol speelde of speelt in het literaire leven van Drenthe een plek heeft gegeven. Ook hoorde ik mijzelf beweren dat een erg handig naslagwerk is voor als er een necrologie geschreven moet worden 'bijvoorbeeld als Lukas Koops weer eens dood is'.

Het floepte er uit. Een mens kan rare dingen zeggen op televisie. Bestond er maar zoiets als Uitzending Gewist.