Met Femke Woltering in de watertoren van Stadskanaal
Weerzien met The Wonder Stuff

Duplex - als dichters en striptekenaars samen spelen

De door mij en misschien ook anderen bewonderde stripkenner, absurdisten-specialist en poëzie-projectontwikkelaar Stefan Nieuwenhuis komt met 'iets' waarbij dichters en striptekenaars samen 'een ding' hebben gedaan. Een grafisch gedicht, een talige tekening – hoe zullen we het noemen?

"In ieder geval geen verstripping waarbij de striptekenaar met een kant-en-klaar gedicht aan de haal gaat", zegt Nieuwenhuis zelf, "maar een gezamenlijk proces van woord en beeld, duwen en trekken, gunnen en eisen. Centrale vraag: hoe verhouden beide kunstvormen zich als ze tot elkaar zijn veroordeeld?"

Acht stelletjes zochten het uit: Marije Langelaar & Wilbert van der Steen, Daniël Dee & Robert van Raffe, Tsead Bruinja & Lies Van Gasse, Maarten van der Graaff & Maarten De Saeger, Ellen Deckwitz & Ruben Steeman, Dennis Gaens & Sam Peeters, Maud Vanhauwaert & Delphine Frantzen en Anneke Claus & Serge Baeken.

Anneke Claus Serge Baeken
Van laatstgenoemd duo is de bijgevoegde tekening. In het door Nieuwenhuis samengestelde Duplex-boek staan er van hen nog vier.

Uiteraard komt er een boek van: Duplex. De presentatie is 10 juni in Rotterdam, 12 juni in Haarlem en 22 juli in Groningen. Dan start in het Stripmuseum tevens een tentoonstelling met origineel werk en inkijkjes in de werkwijzen die gevolgd zijn, plus een voorafje op een Engelse Duplex-expositie.