The 3rd Time - Kitchens of distinction
Kunstroute Emmen 2016, met dichters

Gaande en komende Culturele Gemeente van Drenthe

Van Goede GrondEmmen heeft nog een half jaar te gaan als culturele gemeente van Drenthe, en richt de blik op het einde. Tegelijkertijd is bij de opvolger, de gemeente Tynaarlo, het ongeduldig trappelen begonnen. In Zuidlaren kijken ze vandaag uit naar het begin.

Dinsdag werden aan het Raadhuisplein in Emmen drie slotprojecten aangekondigd die de finale vormen van de periode dat Emmen zich heeft verkocht als 'Culturele Drentse Gemeente' – wat net iets anders is dan 'culturele gemeente van Drenthe', bedenk de verschillen, maar dat terzijde.

Eerste slotakkoord is de Canon van Emmen, een publicatie waarmee stichting Erfgoednetwerk de geschiedenis van Emmen belicht in vijftig vensters. Te beginnen met de hunebedden, eindigend met de nieuwe woonwijken, en daartussen onder meer 'afscheiding en landverhuizing' en ook 'het telen van boekweit'.

Het tweede project is een muzikaal straattheaterspektakel van De Kunstbeweging op het Raadhuisplein. Het spektakel is geïnspireerd door het lied Gewoon een Zuidoost-Drent van Jaap Lamfers, maar ook door de eerste steenlegging van het Atlas-theater op de dag dat de plannen voor 'Van Goede Grond' officieel werden gepresenteerd, in oktober 2014.

De finale wordt het avondvullend theaterspektakel Bloei! in het Atlas-theater en op podia in de omringende dorpen met inzet van kunstenaars en verenigingen die een bijdrage hebben geleverd aan 'Van Goede Grond'. De muziek van Bloei! wordt gemaakt door een gelegenheidsorkest dat is samengesteld uit de Bigband Emmen en het Kamerorkest Emmen.

In Zuidlaren wordt vandaag vooruitgeblikt naar 2017 en 2018, de periode dat Tynaarlo culturele gemeente van Drenthe is. Het motto van het programma is 'Geschiedenis met een knipoog', waarmee duidelijk mag zijn dat Tynaarlo er zeer veel aan gelegen is om erfgoed in de belangstelling te houden.

Het programma in Tynaarlo is opgezet rond zeven thema's die naar evenzoveel verhalen in de gemeente verwijzen: de Waterburcht in Eelde, het psychiatrisch ziekenhuis Dennenoord in Zuidlaren, de Hervormde Kerk van Vries, Berend Botje in Zuidlaren, het Meisje van Yde, de voormalige Rijksluchtvaartschool in Eelde en de Ridderorde van Bunne.