Reve herdenken, Reve lezen, Reve herlezen
Loods13, Into Nature en poëzie bij Puur Noord

Frank Westerman bij De Schreeuwende Vrouw

Frank Westerman Foto Keke Keukelaar De Bezige BijFrank Westerman is vrijdagavond 15 april te gast tijdens een nieuwe aflevering van cultureel café De Schreeuwende Vrouw in Emmen. Journalist Joep van Ruiten, ik dus,  zal journalist en schrijver van boeken als Ingenieurs van de ziel, De Graanrepubliek, El Negro, Ararat onder meer bevragen over zijn nieuwe, nog te verschijnen boek Een woord en woord.

In Een woord een woord onderzoekt Westerman of de pen machtiger is dan het zwaard. Komen we er uit met praten, of heeft geweld het laatste woord? Hij neemt in zijn boek de lezer mee naar een reeks spraakmakende gijzeldrama’s waarbij die in Drenthe - Wijster, De Punt en Bovensmilde - vertrekpunt zijn, maar ook 'acties' in Rusland en Tsjetsjenië aan de orde komen. Daarnaast mengt hij zich onder terrorisme-experts in Parijs en volgt hij een training tot gijzelingsonderhandelaar.

Het interview met Westerman (Emmen, 1964) vormt de opmaat voor een avond die in het teken zal staan van de kracht van het woord en leescultuur. Te gast zijn onder anderen de jonge schrijvers Ebru Merttürk en Sophie Bakker. Daarnaast debatteren de docenten Nederlands Ted Schilder en Margreet Heine over de zin en onzin van de leeslijst in het onderwijs en het nut van de canon van de Nederlandse literatuur.

Voorts vermeldt het programma een optreden van Gerwin Groote en vertellen predikant Menso Rappoldt, boekverkoper Andrea Siepel en bibliothecaris Marchien Brons over hun leesgedrag. Presentator is Ellen Veenema. Het cultureel café in de bibliotheek aan het Noorderplein is de vierde in een reeks die mogelijk wordt gemaakt door Emmen Culturele Gemeente van Drenthe 2015/2016, Dagblad van het Noorden, Bibliotheek Emmen en Filmhuis Emmen.

De entree voor het cultureel café is gratis. Bezoekers mogen middels een vrije gift na afloop bepalen wat kunst en cultuur in Emmen hen waard is. Aanvang 19.30 uur. Reserveren kan via [email protected].