Op komst: Boekenfest Assen
Een avondje met Daniël Lohues (zonder Slof)

Een gedicht over Emmen schrijven - wie durft?

Logo gemeentedichterStichting Gemeentedichter Emmen brengt een Ode aan Emmen, momenteel culturele gemeente van Drenthe. Die ode bestaat onder meer uit het project Emmen in verzen, waarbij iedereen - inwoners van Emmen, maar ook mensen van buiten - worden uitgenodigd een gedicht te schrijven over een bijzondere plek of belevenis in de gemeente Emmen.

Een keuze uit de inzendingen wordt gebruikt voor een landkaart van de gemeente Emmen, met daarop de 21 mooiste gedichten.Iedereen mag meedoen en iedere inzending is welkom. De regels zijn heel simpel: het gedicht moet gaan over een plek of een belevenis in de gemeente Emmen, en het moet in de beschikbare ruimte passen.

Een vakkundige jury beslist welke inzendingen doorgaan, daarbij wordt vooral gelet op de kwaliteit van het gedicht. Wat ook meeweegt is een goede spreiding van de gedichten over het gebied, zodat ze niet allemaal over de dierentuin, het Bargerveen of het kerkje in Klazienaveen-Noord gaan.

De inzendtermijn sluit op 21 maart om 24.00 uur. Doe mee en mail je gedicht naar [email protected].

VRAAG & ANTWOORD

Wat is precies het plan?
Wij maken een landkaart. Op de ene kant komen 21 gedichten over plekken en belevenissen in de gemeente Emmen. Op de andere kant komt een kaart met alle locaties. We zoeken daarvoor 21 gedichten! Dus als je kunt schrijven, doe dan mee!

Wie mag er meedoen?
Iedereen kan een of meer gedichten inzenden.

Wat zijn de eisen?
Waar je rekening mee moet houden is dit:
– het gedicht moet gaan over een plek in de gemeente Emmen
– het gedicht moet passen in de beschikbare ruimte, de maximum lengte is 23 regels, de maximum breedte is 45 lettertekens (kop, witregels en spaties meetellen)
Verder graag vermelden:
– je naam
– mailadres
– leeftijd
– adres van de plek waar het gedicht over gaat

Wanneer moet mijn inzending binnen zijn?
De deadline is 21 maart om 24.00 uur. De uitslag wordt bekend gemaakt op 15 april. Mail je gedicht aan [email protected].

Hoeveel gedichten mag ik insturen?
Zoveel je wilt. Als je meer gedichten instuurt, kies dan verschillende locaties of plaatsen, dan maak je meer kans om geselecteerd te worden.

Wie zitten er in de jury?
De jury bestaat uit één man met veel verstand van poëzie: Rense Sinkgraven, aangevuld met iemand uit het bestuur om een evenwichtige verdeling over alle locaties te krijgen. De inzendingen worden anoniem beoordeeld. Uiterlijk 15 april krijg je bericht van ons of een van jouw gedichten geselecteerd is.

Wat gebeurt er met de geselecteerde gedichten?
De geselecteerde gedichten drukken we op een landkaart van de gemeente Emmen, samen met een foto van de plek waar het gedicht over gaat. Die foto laten wij op jouw aanwijzingen maken door Saskia Boelsums. De kaart krijgt een oplage van tenminste 5000 stuks en wordt gratis verspreid via bibliotheken, TIP-Emmen en vergelijkbare locaties.

Krijg ik een onkostenvergoeding?
De schrijver van een geselecteerd gedicht krijgt een onkostenvergoeding van 50 euro*.

Komen de geselecteerde gedichten ook op internet?
Ja. Als jouw gedicht geselecteerd wordt, zorgen we samen met jou voor een goede geluidsopname. Verder is er voor elk geselecteerd gedicht 250 euro* beschikbaar als bijdrage voor een speciale internetversie. Die mag je zelf (laten) maken. Dat kan van alles zijn, een band die het gedicht speelt, een koor dat het gedicht zingt, een bijzondere voordracht, een filmpje uit een helicopter, bedenk het maar. Zo nodig helpen we je daarbij.

En als ik nog andere vragen heb?
Als je andere vragen hebt, mail dan naar [email protected] Binnen een paar dagen heb je dan een antwoord in de mail.