Waarom popmuzikanten in Drenthe de blues krijgen
28-1-16
Popmuzikanten in Drenthe hebben een hekel aan twee dingen: woorden en cijfers. Ze willen er niet van weten. Het verklaart waarom ze weinig succesvol zijn en onder belabberde omstandigheden hun werk moeten doen, het verklaart waarom ze de blues hebben.
Mede vanuit dat idee leek het de redactie van cultureel café De Schreeuwende Vrouw aardig om aandacht te besteden aan het popklimaat. Aldus zal geschieden vrijdagavond 29 januari in de bibliotheek aan het Noorderplein in Emmen.
De keuze voor 'het popklimaat' blijkt een goede, want er is veel te doen over 'de popmuziek' in Drenthe. Wat daarbij opvalt, is dat popmuzikanten stijf hun mond houden en het de bobo's zijn die vingers op zere plekken moeten leggen en daarna aan de touwtjes mogen trekken. Ieder zijn vak? Niet lullen, maar spelen?
Deze week bracht RTV Drenthe een item over het komen en gaan van poppodia in Drenthe. Nadat journalist Jeppe Oostenga het verdwijnen van jongerensociëteiten op het platteland benoemde, verschenen vervolgens Refka Bouman van het gesloten J.C. Blanco in Emmen, Henk Eggens van VanSlag in Borger en Gerrit Miedema van poppodium Apollo in Emmen beeld.
De laatste stelde dat Drenthe een landelijk erkend poppodium ontbeert waardoor boekers en bekende bands ongestoord aan Drenthe voorbij gaan - jammer voor publiek en muzikanten. (Gelet op de jongste programmering van zijn eigen Apollo lijkt dat niet helemaal waar. De komende maanden krijgt Emmen, los van allerlei klein en obscuur spul, bijvoorbeeld Beans & Fatback, Bewilder, Def P. en Her Majesty op bezoek.)
Daags na de uitzending bracht RTV Drenthe het nieuwsbericht dat de Statenfractie van PvdA podia wil helpen bij het streven om voor 2017 de status als erkend poppodium te verkrijgen. Welk podium dat moet zijn en aan welke eisen zo'n podium moet voldoen, vertelden ze er niet bij. "Volgens de partij moet er een aantal cultuurpodia zijn waar bands en beginnende artiesten zich kunnen presenteren. Ook jong aanstormend muzikaal talent verdient een serieus podium", aldus de omroep.
Een week eerder werd ook al de Drentse politiek over popmuziek gesproken. GroenLinks-Statenlid Henk Nijmeijer zei toen: "Het is jammer dat uitgerekend op het Drentse TT-feest geen extra aandacht is voor Drentse popmuziek. Voor de ontwikkeling van de bands zijn die optredens belangrijk. Een TT-optreden staat heel goed op je cv. Leuke Drentse popbandjes kun je voor weinig geld inhuren."
Die laatste opmerking sloot mooi aan op het rapport Pop, wat levert het op 2015 dat tijdens het Eurosonic Noorderslag Festival in Groningen is gepresenteerd. Uit het onderzoek onder 800 popmuzikanten – veelal hoogopgeleid, veelal man – zou blijken dat ruim de helft van de Nederlandse professionele popmusici 9.000 euro bruto of minder verdient met muziek, terwijl het aantal gewerkte uren toeneemt. Hoezo professioneel?
Andere uitkomsten: Muziek plus alle overige inkomsten samen leveren de popmusicus gemiddeld een bruto jaarinkomen op van 18.000 euro. 48 procent van de inkomsten uit muziek komt van optredens, 21 procent van lesgeven en 15 procent uit royalty's en rechteninkomsten. De overgrote meerderheid vindt dat muzikanten een veel te lage vergoeding ontvangen voor het online downloaden en streamen van muziek.
Als uitsmijter: Met een optreden bij een gesubsidieerd poppodium wordt vaak minder dan 100 euro verdiend.
Wat sommigen als verontrustende feiten zien, zijn voor anderen slechts woorden en cijfers. Het kan een gezellige avond worden bij De Schreeuwende Vrouw. Met onder anderen Evert Hoven, George en Geosy Kleefman, Bernard Gepken, Chris Moorman, Jannet Westebring, Dylan de Lange en We Fall Slowly. Aanvang 19.30 uur.