De openbare bibliotheken leenden vorig jaar 1,6 miljoen e-boeken uit. Dat kan en moet veel beter, vinden ze. Een campagne moet ertoe leiden dat meer bibliotheekleden een account aanmaken om e-boeken te lenen en dat bestaande accounts vaker worden gebruikt.
De campagne is op de eerste plaats opgezet als leesbevordering. Uit gegevens van de Koninklijke Bibliotheek blijkt dat het lenen van e-boeken via de bibliotheek in de lift zit. Volgens de meest recente cijfers kunnen op dit moment zo’n 240.000 Nederlanders via hun bibliotheekabonnement e-boeken lenen. Werden in 2014 814.00 boeken gedownload, eind vorig jaren was dat 98 procent meer: 1,6 miljoen e-boeken.
Daarnaast moet de campagne het imago van de openbare bibliotheek versterken. "De bibliotheek doet al jaren veel meer dan alleen papieren boeken uitlenen", zegt e-boekenambassadeur Jannie Kuipers van de bibliotheken in Emmen. "Door nu aandacht te besteden aan dit onderwerp wordt dat extra benadrukt."
Derde doel is het tegengaan van criminaliteit. Hoewel precieze cijfers ontbreken worden volgens schrijvers, uitgevers en boekverkopers te veel e-boeken illegaal verspreid. Voor de e-boeken van de bibliotheek zijn met rechthebbenden afspraken gemaakt over vergoedingen.
De e-boekencollectie van de bibliotheken omvat op dit moment ruim 11.000 titels. Lang niet alles wat op papier verschijnt is ook digitaal beschikbaar. Ambassadeur Kuipers: "De beschikbaarheid wisselt per uitgever en auteur. Sommigen stellen hun titels makelijker en sneller als e-boek beschikbaar dan anderen."
De meest geleende titel in 2015 was de thriller Daglicht van Marion Pauw, gevolgd door de roman Birk van Jaap Robben en het non-fictieboek Laat je hersens niet zitten van Erik Scherder. Het leeuwendeel van het e-boek-aanbod bestaat uit romans, gevolgd door non-fictie en spannende boeken.
Vooral als het om populaire titels gaat, biedt digitaal lezen voordelen, zegt Kuipers. "De gewone collectie heeft soms beperkingen, vaak zijn er maar een paar exemplaren per filiaal beschikbaar. Als een middelbare scholier iets voor de lijst moet lezen, vist hij soms achter het net. Met het lezen-voor-de-lijst-aanbod heb je dan meteen de mogelijkheid om te beginnen met lezen.’’
Met de verkoop van het e-boek wil het volgens Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) nog niet vlotten. Hoewel er in 2015 wel meer e-boeken werden verkocht dan in 2014, maakten ze maar 6,5 procent uit van de totale omzet. Er gingen vorig jaar 39 miljoen boeken over de toonbank, een stijging van 4,8 procent ten opzichte van een jaar eerder, aldus de CPNB.