Kunt u mij de weg wijzen naar het CBK? (4)
Nederlandse IJslandschappen 2

Op naar Wildlands Adventure Zoo Emmen

We brachten een bezoek aan Dierenpark Emmen, voor de laatste maal. Donderdagmiddag sluit het park de poorten, na tachtig jaar in het centrum van Emmen. We waren niet de enigen die op het idee waren gekomen – het was druk.

Chinese Flamingo's Emmen
Wandelend langs de hokken en kooien gingen de gedachten – onder meer – uit naar het interview dat Jaap en Aleid Rensen hadden gegeven aan Dagblad van het Noorden. Ook zij hadden nog eenmaal de rondgang gemaakt. Verslaggever Marieke Kwak tekende daarbij uit hun monden het volgende op:

"Wij zijn vaak gevraagd of het mocht: dieren opsluiten. Want dat is natuurlijk wat je doet in een dierentuin. Wij vinden dat educatie de belangrijkste reden is dat je dieren mag opsluiten. Eigenlijk hebben we het recht niet, maar het mag als je de mensen veel kunt bijbrengen."

Het dierenpark sluit om elders in Emmen verder te gaan als Wildlands Adventure Zoo Emmen. Als attractiepark – dat maakt nogal een verschil. Het gaat er straks niet langer om dat bezoekers veel wordt bijgebracht. Het gaat er straks om dat veel mensen worden vermaakt.

Mag je dieren opsluiten voor vermaak? Mag je dieren opsluiten om er geld aan te verdienen? Dat soort vragen is achtergebleven op een reeds gepasseerd station. Wie goed luistert kan de overslaande stem van de perronchef nog net boven het geraas van de laatste wagons uithoren: Natuurlijk mag dat, als die dieren maar goed worden verzorgd.

Aan de Hoofdstraat in Emmen is voor het dierenpark geen toekomst meer. De bezoekersaantallen lieten het volgens deskundigen zien: ze liepen steeds verder terug, een faillissement dreigde, mede door mismanagement en falend toezicht.

Het bezoek liep ook terug door veranderende behoeften. Het publiek heeft steeds minder trek in educatie en voorlichting. Het leest geen informatiebordjes. Het wil niet weten. Het wil zich vergapen. Het wil iets beleven. Iets unieks. Net als die Amerikaanse tandarts afgelopen jaar tijdens zijn bezoek aan Zimbabwe, maar dan anders.

Wildlands Adventure Zoo Emmen gaat in maart 2016 open. De voorverkoop is reeds begonnen. Kaartjes kosten 29 euro per persoon.