O, kom er eens kijken: Blau Hynder in Emmen
Kerstmis 2015

Nederlandse IJslandschappen 1

Gefascineerd door de bezoekcijfers van 'onze' musea bedacht ik enige tijd geleden een tentoonstelling die het in zich heeft een blockbuster te worden: Nederlandse ijslandschappen door de eeuwen heen. Is er wel eens zo'n tentoonstelling geweest? Hoe dan ook: sinds de geboorte van dit idee loop ik anders door musea. Overal probeer ik een ijslandschap te spotten.

IJsvermaak 1610  Hendrick Avercamp
Dat spotten is niet zo heel moeilijk. Vooral in de zestiende en zeventiende eeuw zijn er veel van dit soort taferelen vastgelegd, vooral in Holland. Al is de meest bekende ijslandschappenschilder aan Overijssel verbonden: de in Kampen gestorven Hendrick Avercamp (1585 - 1634). In het Mauritshuis in Den Haag bewaren ze het hir afgebeelde IJsvermaak uit 1610.

Vraag is waar je zo'n tentoonstelling zou moeten laten zien. Het Rijksmuseum in Amsterdam is uiteraard een prima plek, ze hebben er zelfs al een keer een Avercamp-tentoonstelling gehad, in 2009. Eveneens geschikt lijkt het Dordrechts Museum, dat heeft de laatste jaren een behoorlijke reputatie opgebouwd als museum voor vaderlands geweten: het gebouw leent zich goed voor thematentoonstellingen.    

Gepast is ook het Fries Museum, waar ze tot op heden nog geen blockbuster in huis hebben gehad, terwijl ze het wel zo hard nodig hebben, en ik er nog niet van overtuigd ben dat het grote Lourens Alma Tadema-overzicht volgend jaar en daarna meer dan 150.000 bezoekers naar Leeuwarden brengen zal. Nou ja, enfin. Ik spot nog even verder.