De eerste Schreeuwende Vrouw van Emmen
Op komst: Irish Folk Festival 2015 Hoogeveen

Rawie, Glasgow Boys en Jasper Krabbé in de Vrijdag

Schrijf je de vingers blauw voor de cultuurbijlage van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant besluiten de eindredacteuren van dienst uit te pakken met een verhaal van een ander. Vandaag prijkt Jasper Krabbé op zijn voordeligst op de cover van de Vrijdag en de Freed. Terwijl daar net zo The Glasgow Boys en Jean Pierre Rawie hadden kunnen staan.


Vrijdag Krabbe
Rawie, om maar eens iemand te noemen, stond ons een exclusief vraaggesprek toe over zijn bundel beschouwingen Mijn ouders hadden één kind en een dochter. Hij schonk daarbij een groot glas sap uit, nam zelf niets en vertelde honderduit. Het leidde onder meer tot de volgende twee alinea's die de krant niet haalden:

'Jean Pierre Rawie laat de poes binnen. Het beest blijkt kolossaal. Hoe dat komt, Rawie heeft geen idee. "We hebben 'm nu dertien jaar, hij krijgt alleen brokjes en snoepjes. Toch blijft hij groeien." In een moeite door wordt een vergelijking getrokken met de Koot en Bie-creatie wethouder Hekking.  "Vooral fotografen vindt hij machtig interessant. Zo heeft poes al in heel wat kranten en bladen gestaan."

Poes staat ook in zijn net verschenen prozabundel. In het stuk Onrein beschrijft Rawie hoe hij het dier heeft leren oversteken: 'eerst links, dan rechts, dan weer links kijken'. Zeer vermakelijk allemaal. "Maar met een doel," werpt Rawie tegen, ter voorkoming van de indruk dat hij babbelt. "Ik voerde poes op om, met behulp van Montesquieu, iets te kunnen zeggen over het onreine van katten in de Koran." '

Binnenkort pakt Volkskrant-magazine uit met Rawie. En dan zijn ze de maandag daarop niet bij mijn Groninger bureautje weg te slaan: "In Amsterdam lopen ze met onze columnist weg en wij gunnen hem slechts 750 woorden op de boekenpagina's. Alweer een gemiste kans!" Ik hoor het Eddy Schaank al over de redactie roepen. Maar dit geheel terzijde.

Dat die jongen van Krabbé zo veel ruimte krijgt, is niet zonder reden. Ja, hij is de zoon van. Ja, we kunnen hem kennen van televisie. En een beeldend kunstenaar bovendien. Zo mocht hij een tentoonstelling maken voor museum Belvedère bij Heerenveen en werd daarover ondervraagd door Illand Pietersma. Een beetje kenner van de krant en de beeldende kunst weet dan genoeg. Op naar de kiosk. En vergeet uw 1 euro 75 niet.