Kijk op de kerk in Anloo
Bart Elling schrijft geschiedenis als Kinderdichter

Nick Ervinck over 'Egnoaber'

Nick Ervinck ontwierp een monumentaal beeld voor het plein tegenover Wildlands Adventure Zoo en het nieuwe theater in Emmen. Vrijdag is de onthulling.

Egnoaber Nick Ervinck
Egnoaber
heet de zeven meter hoge sculptuur die Ervinck ontwierp voor Emmen, het fantasiewoord verwijst naar het Drentse begrip voor buren. De vorm van het beeld is geinspireerd op een kienstobbe, de grillige boomwortel die vroeger in de Drentse veenbodem kon worden aangetroffen. Het materiaal is hypermodern: pur bekleed met verschillende lagen polyester en glasvezel.

Egnoaber is zijn eerste permanente, monumentale sculptuur in Nederland. In Emmen stuitte hij op ‘specifieke problemen waar je als kunstenaar mee moet omgaan’. "Het budget natuurlijk, de verplaatsing van de zoo. Maar vooral de vraag hoe je dynamiek krijgt op zo’n plein. Het is zo mooi ontworpen dat het moeilijk was een goede locatie te vinden. Gelukkig was er het parkinggebouwtje dat ik als gratis sokkel kon gebruiken. Zo kon ik mijn beeld armruimte geven."

Wie gewend is aan de beelden van Bert Kiewiet, Homme Veenema en Willem Kind, moet wellicht wennen aan de abstracte sculptuur. "Ik wil niet iets figuratiefs doen, daar heb je fotografie voor en de beelden in het museum van MadameTussaud’’, zegt Ervinck. ,,Toch wil ook ik een beeld dat is geworteld in het verleden. Als kind van mijn tijd probeer ik iets aan de traditie toe te voegen."