Leest 'Met een bevroren jas en een geleend tientje'
De collectie van museum De Buitenplaats

Vincent, een glossy over en bij de Van Gogh-manie

VincentOp 29 juli is Vincent van Gogh 125 jaar dood – het wordt herdacht alsof het leven er van af hangt. Met, jawel, een glossy. Op de cover prijkt de beeltenis van acteur Kirk Douglas, die volgend jaar 100 jaar wordt en op zijn veertigste de getormenteerde kunstschilder speelde in de film Lust for life (1956).

Hoofdredacteur en tevens fotograaf Michiel van Nieuwkerk heeft voor Vincent een aardig clubje mensen weten te strikken. We noemen: Annejet van der Zijl, Joost Zwagerman, Maartje Wortel, Hans Aarsman, Barry Atsma. We noemen art director Mike Peet, die listig talloze faits divers over de pagina’s heeft gestrooid zonder de chaos van een grabbelton te veroorzaken.

Zo mag psychiater Erwin van Meekeren in een hoekje links bovenin op bladzijde 32 vertellen dat er in de medische literatuur een Van Gogh Syndroom is opgenomen, als verwijzing naar zelfmutulatie. En wordt een bladzijde verderop, in een kader, de serieus bedoelde theorie uitgelegd dat Gauguin zijn vriend Van Gogh vlak voor Kerstmis van het jaar 1888 aan het oor verwondde tijdens gevecht waarbij de eerste zich probeerde te verdedigen tegen de tweede.

Hoofdthema is uiteraard de Van Gogh-manie, het verschijnsel waarbij de cultuurtoeristische sector alles op alles zet om aandacht te generen voor de nalatenschap van de schilder. Dat gaat van schilderij tot en met een zelf in elkaar te zetten houten fietsframe waarop zo’n schilderij is afgebeeld. Dat gaat van een gerecht gebaseerd op het stilleven Druiven, citroenen, peren en appels tot een Van Gogh Tour door Europa.

Van Gogh, die tijdens zijn leven welgeteld één schilderij verkocht, voor 400 francs, betekent geld, status en promotie. Vandaar de aanwezigheid van Marketing Brabant en Marketing Drenthe in dit blad. Vandaar een verhaal over hoe musea met Van Gogh-collecties geld bij elkaar proberen te krijgen voor hun verbouwingen, presentaties en aankopen. Vandaar een advertentie voor Rolex-horloges, betaald door Schaap + Citroen, de in opspraak geraakte keten van juwelierszaken.

Ter relativering is er een interview met kunstschilder Marc Mulders, die zijn bewondering voor zijn vakgenoot niet in de verfpot wil stoppen: ,,Bij Van Gogh zie je helemaal geen pogingen. Alles is in één keer goed. Ongelofelijk.” Net als zijn voorganger ziet ook Mulders de natuur en de schepping als inspiratiebron: ,,Dat is een van de laatste strohalmen waar nog waarachtigheid is. En daarom blijf ik kijken naar de bloemen, het landschap en de sterrenhemel.”

Tijdschrift: Vincent. Magazine over bevlogenheid, talent en rebellie. Eenmalige uitgave AARComm Bladenmakers. Prijs 9.95 euro (92 blz.)