Vincent, een glossy over en bij de Van Gogh-manie
In memoriam: Willem Koopmans (1934 – 2015)

De collectie van museum De Buitenplaats

Voor de cultuurbijlage van Dagblad van het Noorden bracht ik een bezoek aan museum De Buitenplaats. Daar is sinds kort de tentoonstelling De Collectie. Een dierbaar bezit te zien, een keuze uit de verzameling die door Jos en Janneke van Groeningen, en later door Geert Pruiksma in Eelde bijeen is gebracht.

De Buitenplaats Pollegorie
Bij binnenkomst kon ik aansluiten bij de rondleiding die Joris Westerink gaf aan museum-vrijwilligers die de komende het publiek zullen begeleiden. Een mazzeltje, heet zoiets: alle informatie op een presenteerblaadje. Ik hoefde maar te luisteren en te onthouden. Een kind kan de was doen, maar schrijven is een ander verhaal.

Tijdens de rondgang hield Westerink onder meer stil bij de bekende namen: Matthijs Röling, Pieter Pander, Clary Mastenbroek, Wout Muller, Kenne Grégoire, Olga Wiese, Reinder Homan, Diederik Kraaijpoel, Rein Pol. Van de laatste hangt het drieluik Pollegorie in het museum, een gigantisch stuk waarop de hoofdrolspelers uit de Noordelijke figuratie een plek hebben gekregen.

Ondertussen was ik vooral benieuwd naar de hand Patty Wageman, sinds september de nieuwe directeur. Onder haar bewind is het verzamelbeleid aanzienlijk verbreed: nog steeds figuratief, maar internationaler en nu ook van voor 1945. Wageman heeft vanuit dat idee inmiddels twee werken aangeschaft: Comfort Zone van Alexander Gorlizki en Devil Masquerade van Charlotte Schleiffert.

Morgen meer, in de papieren krant, als altijd deo en eindredacteur volente.