Isa Hoes schoot met Kompas, het cadeauboek ter gelegenheid van de Maand van de Spiritualiteit, naar de top van de Bestseller 60. Ilja Leonard Pfeijffer haalde met zijn cadeau Giro Tondo Tondo – óók CPNB – diezelfde lijst niet eens. Vreemd? Misschien komt het doordat de actrice er zonder plan op los babbelt, terwijl de auteur soms bewust gekkenpraat uitslaat.
Giro Tondo Tondo was slechts de opmaat voor de nieuwste dichtbundel van Pfeijffer, Idyllen. Voor de afwisseling namen we zijn ’nieuwe poëzie’ tot ons via een luisterboek: vier cd’s, bijna vijf uur.
Anders dan het werk van veel hedendaagse Nederlandse dichters voert de poëzie van de classicus Pfeijffer terug naar de tijd dat gedichten vooral werden geschreven om te worden voorgedragen. Veel ritme, metrum en herkenbaar rijm derhalve. Voor docenten Nederlands: in Idyllen is het een komen en gaan van alexandrijnen en andere technieken waar leerlingen tijdens overhoringen terecht een hekel aan hebben.
Pfeijffer heeft iedereen iets te vertellen, al is niet altijd duidelijk of hij het ook allemaal meent. Ironie is zowel zijn kracht als valkuil. "Dus vrienden", horen we hem al vrij snel met Zuidhollandse tongval bassen, "grote dichters van heel Nederland en België, waar wordt geschreeuwd is taal vacant. Ik vraag niets, wil niets, eis niets, heb niets uit te leggen, maar kunnen we misschien beginnen iets te zeggen?"
Vervolgens raakt zijn poëziemachine zo op toeren dat de inhoud deels verloren gaat in het geronk. Pfeijffer mag dan op de eerste plaats een liefdesdichter zijn, of een romantisch-decadente geilneef met een verbluffende taalbeheersing, hij is zich wel degelijk bewust van wat er om hem heen gebeurt – toen en nu.
Hij sleept ons dwars door Europa tot in het kalifaat. We horen hem op terrassen zingen, in stegen en slaapkamers. Pfeijffer schuimt kroegen af, struint door havens en neemt ons mee naar een vettige snackbar waar in Leids dialect de gokkast wordt bezongen. Maar hij neemt ons ook mee naar oorlogsgebieden waar moeders hun kinderen betreuren en confronteert ons, net als in La Superba, met het vluchtelingendrama.
Verwijzingen naar klassiekers uit de Nederlandse literatuur, luim, spierballenvertoon, elegante schijnbewegingen – het is heel veel wat Pfeijffer met Idyllen wil laten zien en horen. En het is beslist geen straf om naar hem te luisteren, jakkerend over de A7, A28 en N34, terwijl de nacht is aangezegd en hagel en ijzel op ons neerdalen.
Luisterboek: Idyllen. Nieuwe poëzie. Geschreven en voorgelezen door Ilja Leonard Pfeijffer. Uitgeverij: Rubinstein. Prijs: 16,95 euro (4cd’s)