Brief aan Bouke Durk Wilms
18-2-15
Geachte Bouke Durk Wilms,
Het zal u als cultuurwethouder in Emmen niet zijn ontgaan. Mocht het onverhoopt anders zijn: vandaag bericht Dagblad van het Noorden over de sluiting van de jeugdtheaterschool in Emmen. Het is een artikel waarin artistiek leider Eva Wortmann van Loods13 vertelt waarom haar stichting die school niet langer in de benen wil houden. In het kort komt het er op neer dat Loods13 te weinig subsidie krijgt van de gemeente Emmen. Wortmann is er klaar mee.
Organisaties die te weinig subsidie krijgen, daar kun je het Marktplein mee bestraten.
Dat het bericht desondanks nogal wat ruimte krijgt, heeft ermee te maken dat Loods13 de kop laat hangen in het jaar dat Emmen zich culturele gemeente van Drenthe mag noemen. Het geeft te denken als er iets verdwijnt in een periode dat er juist vanalles moet ontstaan. Het baart zorgen als er voor 40 miljoen euro een nieuw theater wordt gebouwd, maar geen geld is om mensen met theater in aanraking te brengen.
Wat erger is, is dat het hier om jongeren gaat. Op papier misschien niet zo heel veel – krap aan vijf voetbalelftallen. Maar in Emmen, waar de bevolking krimpt, is 57 jongeren die aan theater willen doen beslist niet onaardig. Stel dat 57 jongeren zichzelf ontwikkelen terwijl ze die theaterschool doorlopen. Stel dat ze daar plezier aan beleven.
Stel vervolgens dat die jongeren daarna Emmen verlaten – want dat doen alle jongeren in Emmen – bijvoorbeeld om in Groningen, Zwolle, Utrecht of Amsterdam te gaan studeren. Ze zullen dan vermoedelijk aan Emmen denken als een plaats waar je zonder zorgen kon opgroeien, waar je aan theater kon doen als je dat wilde. Grote kans dat ze dan terugzien op een, nou vooruit, leuke jeugd in Emmen.
En stel dat die jongeren na hun studie een betaalbaar huis willen kopen om een gezin te vormen, dat ze op zoek gaan naar een plek waar zoiets kan, een betaalbaar huis voor een gezin. Als ze dan twijfelen over een plek waar ze het zelf naar hun zin hebben gehad en een plek waarvan ze nog maar moeten afwachten of ze het ooit naar de zin krijgen, waar zullen ze dan voor kiezen?
Eva Wortmann zegt in Dagblad van het Noorden het volgende: "Als je een levendig cultureel klimaat wilt, moet je investeren in mensen. Als je wilt dat jongeren later terugkeren, moet je er nu voor zorgen dat ze een goede tijd hebben in Zuidoost-Drenthe."
Probeer daar maar eens een speld tussen te krijgen.
In het stuk over de sluiting van de jeugdtheaterschool wordt woordvoerder Kim de Vries opgevoerd. Zij zegt, meen ik namens het college, dat Loods13 onlangs een bedrag van 5700 euro heeft ontvangen en dat Loods13 daar bovenop een voorstel is gedaan voor 'het mogelijk toekennen van een subsidie van in totaal 15.000 euro voor diverse projecten en financiële ondersteuning van de jeugdleden'.
De Vries zegt ook: "Het bedrag van bijna 43.000 euro dat Loods13 heeft aangevraagd bij de gemeente is bedoeld voor het management van de theaterschool. Dit kunnen wij als gemeente niet subsidiëren. Wat wij wel kunnen subsidiëren zijn bijvoorbeeld theaterprojecten ten behoeve van de leerlingen van de theaterschool. "
Geen gemeentelijk geld voor management. Dat klinkt heel mooi. Stoer bijna. Weg met de bureaucratie. Geen subsidie voor praatjesmakers, maar steun voor mensen die het echt nodig hebben.
Maar hoe verhoudt zich die uitspraak zich tot het subsidiëren van, bijvoorbeeld, De Kunstbeweging, de opvolger van het failliet verklaarde kunstencentrum CQ? Hoe verhoudt het zich tot de toegekende startsubsidie voor Emmpact, het samenwerkingsplatform dat in Emmen kunst en cultuur wil 'organiseren, aanbieden en publiceren'? Geen geld voor management? Betekent dat ook geen geld voor de directie van de openbare bibliotheek, geen geld voor de directeur van theater De Muzeval, geen geld voor de staf van het Centrum Beeldende Kunst?
Ik weet niet of Loods13 de gevraagde subsidie waard is. Ik heb de ingediende plannen niet gezien. Ik weet alleen dat Eva Wortmann al jaren onbezoldigd bezig is jongeren theater te laten maken. Niet eens om ze Hamlet te leren spelen, maar om ze een aantal vaardigheden bij te brengen die ze in hun latere leven mogelijk verder helpen. Er is meer dan het leren van een dubbele schaar en een tikkie breed in het JenS-voetbalstadion.
57 jongeren die straks Emmen verlaten met de wetenschap dat zij in Emmen niet konden doen wat zij wilden doen, omdat er geen 'bijna 43000 euro' beschikbaar was. En dat in een periode dat er een half miljard euro in stenen wordt gestopt: de dierentuin, een tunnel en een nieuw theater aan een nieuw plein waar straks geen mensen voor zijn. 57 jongeren worden 57 ooit gezinnen, met gemiddeld twee kinderen per huishouden.
Dat had een volle straat in de Delftlanden kunnen zijn.